BL RISING FEST – humanitarni festival underground muzike

MUZIKA

BL RISING FEST – humanitarni festival underground muzike

Piše: BUKA

U tri dana BL Rising Festa će nastupiti 12 autorskih bendova, od kojih je 11 iz Banja Luke, a jedan iz Prijedora.

U četvrtak 01.03. nastupaju MultiCultus, Pod Pritiskom, Aberdar i Alatka, u petak 02.03. tu su Degenek, My Last Suicide, Logic System Disorder i Darth Vutrax, a u subotu 03.03. nastupaju Benefit, Cornix, Futurephobia i Odium Malum.

U pitanju su bendovi različitih žanrova i podžanrova (od grunge-a, progressive i alternative rock-a do groove, thrash, melo death i raw black metala), kako bi svako mogao da uživa u onome što voli. Neki bendovi su skoro nastali, dok neki postoje već dugi niz godina. Takođe, pored pomenutih bendova imaćemo i DJ-a Danka Kuzmanovića, koji će biti zadužen za zagrijavanje i afterparti.

Cijena karte za jedno veče će iznositi simboličnih 5KM, ali kako bismo izašli u susret onima koji žele da podrže sve bendove, imajući u vidu i finansijsku moć našeg naroda, obezbijedićemo trodnevne ulaznice po cijeni od 10KM.

Pošto je interesovanje za ovaj događaj veće nego što smo očekivali, a kako nismo bili ni u mogućnosti izaći u susret svim bendovima koji su iskazali interes da učestvuju, odlični smo u namjeri da BL Rising Fest preraste u festival sa kontinuitetom, koji će uvijek biti humanitarnog karaktera i na usluzi autorskim bendovima.


Ciljevi festivala

 BL Rising Fest ima dva osnovna cilja, a to je prikupljanje humanitarne pomoći i pružanje podrške autorskom bendovima.

Dio prihoda od prodanih ulaznica će biti doniran u obliku namirnica za nedeljni ručak javnoj kuhinji Obrok ljubavi, koja svake nedelje hrani preko 560 građana, a drugi dio će biti uplaćen za liječenje petnaestogodišnje Nine Bližnjaković iz Doboja.

Važno je da shvatimo da niko neće ništa promijeniti dok sami ne uzmemo stvari u svoje ruke, jer čekati da „neko“ nešto promijeni je ravno čekanju Godoa. Ono što nas je na neki način natjeralo na ideju organizovanja ovakvog festivala je s jedne strane nemogućnost da mirno sjedimo i gledamo sve goru situaciju u kom se društvo nalazi i sve veći broj ljudi koji nažalost kopaju po kontejnerima kako bi obezbijedili egzistenciju, a sa druge strane nedostatak kulturnih dešavanja, posebno ove vrste. Smatramo da je ovo odličan način spajanja ugodnog sa korisnim.

Država danas nije u stanju da vodi računa o svom stanovništvu, zato se građani moraju solidarisati i biti tu jedni za druge. Lijepo je pomoći drugome, na bilo koji način, to je ono što nas čini čovjekom.

Trenutno smo u procesu traženja sponzora, radi pokrivanja troškova organizacije, kako bi sav prihod otišao u pomenute svrhe.

S druge stane svjedoci smo kulturne dekadencije, tjeranja umjetnika u ćošak i gušenja onog pokretačkog bunta u mladim ljudima, koji ih tjera na pozitivne promjene i stvaralaštvo.

Autorski bendovi ne dobijaju podršku za trud koji ulažu, niti prostor da se predstave i promovišu svoj rad. Vrijeme je da to promijenimo i „uzdignemo“ underground scenu na noge, stvaranjem jače veze između bendova i publike, pa i samih bendova. Možda upravo to bude ohrabrenje za druge ljude da opet uzmu svoje instrumente u ruke ili to učine po prvi put i naprave svoju priču, te njom privuku i stvore nove poštovaoce ovakvog zvuka.

Možda ovakvi događaji umanje stereotipe koji u našem društvu još uvijek žive, a koje o njima gaje neupućeni ljudi, koji se možda samo boje nečeg što je „drugačije“.

Prihodi od ulaznica idu u humanitarne svrhe

 Želimo da vas obavijestimo da će dio prihoda od prodanih ulaznica prvog BL Rising Festa biti doniran u obliku namirnica za nedeljni ručak javnoj kuhinji Obrok ljubavi, koja svake nedelje hrani preko 560 građana, a drugi dio će biti uplaćen za liječenje petnaestogodišnje Nine Bližnjaković iz Doboja.


Više informacija možete pogledati u linkovima ispod:

Apel za pomoć Nini Bližnjakovic

Javna kuhinja Obrok ljubavi

 

Izvor: blrisingfest

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.