(VIDEO) Tajna crne kutije: Šta je dovelo do pada ruskog aviona?

Rusija

(VIDEO) Tajna crne kutije: Šta je dovelo do pada ruskog aviona?

Piše: nedeljnik.rs

Nadležni kažu da je pronađena crna kutija ruskog aviona koji je pao neposredno posle poletanja iz Moskve, iako je potraga bila vrlo komplikovana zbog snega. Internet stranica Flightradar24 koja prati letove na svom Tviter profilu, objavila je da je avion padao 1.000 metara u minuti, pet minuta posle poletanja

 Ruski istražitelji ubrzano rade na tome da utvrde uzrok pada putničkog aviona nedaleko od Moskve u kojem je stradala 71 osoba. Razmatraju se sve mogućnosti, od klimatskih uslova, ljudskog faktora i tehničkih mogućnosti, do terorizma, mada ovo poslednje se ni ne pominje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je istragu o uzrocima ove nesreće koja se dogodila nedugo posle poletanja sa aerodroma Domededovo, kada je avion Saratov erlajnsa nestao sa radara i pao u blizini sela Argunovo, oko 80 km jugoistočno od Moskve.

"Razmatraju se sve moguće verzije katastrofe, posebno klimatski uslovi, ljudski faktor ili tehničko stanje aviona", navodi se u saoštenju odbora koji se bavi istragom.

Nadležni kažu da je pronađena crna kutija, iako je potraga bila vrlo komplikovana zbog snega. Ulica koja vodi do mesta nesreće blokirana je od nedelje uveče, a istragu je otežavao i sneg koji nastavlja da pada. Agencija TASS prenosi da su u blizini pada pronađena tela. Internet stranica Flightradar24 koja prati letove na svom Tviter profilu, objavila je da je avion padao 1.000 metara u minuti, pet minuta posle poletanja.

BBC podseća da je kompaniji Saratov erlajns 2015. godine zabranjeno da leti na međunarodnim letovima kada su inspektori u pilotskoj kabini zatekli neovlašćenu osobu, da bi posle žalbe naredne godine ponovo počela da leti u inostranstvo. Najčešće letove imala je prema Jermeniji i Gruziji.

Ruske aviokompanije imale su dve velike nesreće prethodnih godina. Krajem 2016, vojni avion Tu-154 pao je u Crno more, kada je poginulo 92 osobe, a uzrok je bila greška pilota. Ruski erbas A321 je u oktobru 2015. pao na Sinaju, kada je stradalo 224 ljudi, a odgovornost je preuzela Islamska država koja je u avion postavila bombu. S druge strane, prošla godina ostala je zabeležena kao najbezbednija za putnike u istoriji, javlja DPA.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.