Bosanski Bukvalista: Gledam Vučića sa Kolindom i pitam se, pitam...da li se zaista promijenio!

Slovo o Vučiću

Bosanski Bukvalista: Gledam Vučića sa Kolindom i pitam se, pitam...da li se zaista promijenio!

Piše: Nedžis Halilović

Sve je bolje od bacanja ruža pod tenkove.

 

Vjerujete li u promjene?

Vjerujete li da se čovjek može promijeniti ili zaista važi ona da rat iz čovjeka izvlači ono najgore?


I nekako dok gledam LIVE posjetu Aleksandra Vučića, Zagrebu i njegov sastanak sa predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović i dok grickam ostatke dječijeg čipsa, posmatram tog mršavog i visokog tipa.


Lijepo zbori, lijepo priča. Fine poruke za narod, i srpski i hrvatski i tako...

Ali, život na Balkanu nas je gotovo sve naučio da se političarima baš i ne vjeruje puno.


Stoji činjenica da je Aleksandar Vučić u prošlosti pričao svakojake pizdarije, ali kao što napisah gore, rat iz čovjeka izvlači ono najgore i treba shvatiti čije je stranke Aleksandar Vučić tada bio član. 


Naprotiv, gledao sam ga tada često preko TV-a i onakav mršav, simpatičnog lica, kao da se radi o nekom klincu kojega su pokupili sa parkinga i doveli u skupštinu, sabor ili parlament (kako se to već u Srbiji zove) da uzvikuje otrcane parole koje krupnije face nisu imale više volje da ih izgovaraju. 


I da, u to ratno doba, Aleksandar Vučić je meni, klincu u krvlju natopljenoj Bosni, izgledao kao najbolji izbor. 

A kako i ne bi, pored njega Milošević, Šešelj, Nikolić...


Danas, nešto više od 20 godina poslije toga, Aleksandar Vučić izgleda isti onaj momčić koji je nosio gajbe piva za njegove učitelje, Tomu i Šekija, ali ostaje pitanje je li se njegova politika ikako promijenila od devedesetih na ovamo?


Budimo realni, gdje se to na Balkanu politika od devedesetih na ovamo, uopće promijenila?


Ali dok posmatrate Aleksandra Vučića stiče se dojam da se on, kao i njegova politika, nekako trude da promijene. Njegov dolazak u Potočare je hrabar potez, ne znam kako bi ga drugačije objasnio. Mislim, dolazio je i Tadić prije njega i popio par zvižduka i to je sve, ali Vučić....?? 


Ili nije znao šta se u Potočarima zaista dogodilo ili je imao stvarno dobre namjere.

Na kraju krajeva, majke Srebrenice su ga dočekale zagrljajem i ništa više nije važno. 

To što je nekada pričao ne mora značiti da danas isto misli. Ili mora. Šta znam. 


Danas je u Hrvatskoj, a nekada je kažu po Glini pričao sasvim drugu priču. Pa šta? Vjerujete li vi da se čovjek može promijeniti ili nas i dalje sastanak vrha susjednih zemalja podsjeća na Karađorđevo devedesetih?


Ipak, njegovu posjetu Hrvatskoj treba gledati kroz prizmu pomirenja i stvaranja dobrosusjedskih odnosa. Sve je bolje od bacanja ruža pod tenkove. Jedan od političara kojeg poštujem je i Stipe Mesić, a svi znamo kakve je pizdarije Mesić pričao o Jasenovcu i NDH, ali i to je bilo drugo vrijeme??


Pa po čemu je Aleksandar Vučić nije u drugom vremenu?


Od klinca sa parkinga, preko radikala do vrha države, daleko je dogurao. Reklo bi se, Pepeljuga je napokon pronašla cipelicu, ali koliko god da su prošla vremena bila teška, ovu Pepeljugu upravo očekuje najteži posao.


Ostati na Evropskom putu, održati dobre odnose sa Rusijom, dići posrnulu Srbiju iz ralja ekonomije, održati dobrosusjedske odnose sa državama u regionu i ono najvažnije, Kosovo.


Vi bi se uhvatili u koštac sa time?Autor je Nedžis Halilović iz Tuzle, jedan od najpopularnijh BiH tviteraša, možete ga pronaći ovdje

Komentari na tekst (6)
Objavljeno:
Ilija Garašanin protiv @Ssss Objavljeno: 13.02.2018. - 16:06 : "naravno da je malo “b”...ne zasluzujete ni slovo da imate..." A Bošnjak zapjeva: Znaš Bošnjače, nije davno bilo, Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, Kad u našoj Bosni ponositoj, I junačkoj zemlji Hercegovoj, Od Trebinja do Brodskijeh vrata, Nije bilo Srba ni Hrvata. A danas se kroz svoje hire, Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago. Sve do kraja 19-tog stoljeća Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv."Hrvatima" nit tzv."Srbima",nego Bošnjacima,a tzv."srpsko-hrvatski" politički faktor nije imao nikakvog značajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji. Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv."hrvatstvo",dok "pravoslavaca" praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije. Otac srpskog radikalizma Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost . KOMPLETAN TEKST: https://forum.krstarica.com/showthread.php/78561-Ilija-Garašanin-i-Bošnjaci
Objavljeno:
bošnjak opet cmizdri...Kakav Kraljević Marko...?!?Sta lupaš ti...?!?Ako toliko volis tursku i turke...pakuj se i prti tamo...i naravno da je malo “b”...ne zasluzujete ni slovo da imate...
Objavljeno:
Ajde bre dupli ss pročitaj ponovo tekst, jer očigledno nisi ništa razumio. A ovo tvoje “bošnjaci “ sa malim B i pod znacima navoda ,govori da si Srbenda sa dnu kace, došao pravo iz srednjeg vijeka. A što se tiče navodnog amaneta Turcima,ti si izgleda ljubomoran na Izetbegovića koji je malo zasjenio ikonu srpskog junaštva Kraljevića Marka.Marko Kraljević je priznavao i obožavao vlast turskog cara za njega ratovao i njemu pevao :"Nisam sluga, niti dvorim koga, no u Stambol cara čestitoga,a kod njega ne mislim drugoga,dok je moja na ramenu glava."A u "Srpskom rečniku" Vuk Stefanović Karadžić kaže: " Nikakoga Srbina nema koji ne zna za ime Marka Kraljevića".
Objavljeno:
vodi ga zeni kad ti je tako dobar.
Objavljeno:
MADE IN BALKAN- Dok se u civilizovanom svijetu vodi edukativna kampanja protiv pušenja i debljanja ,ovaj naš Balkanroš uvalio cigaretu u usta i pored toga laprnda: " dok grickam ostatke dječijeg čipsa " .Bravo balkančino ! .
Objavljeno:
A šta treba da urade Srbi I sav svijet da “bošnjaci “prestanu cmizdriti....Šta hoćete više...?!?Pateticni ste....idite Izetbegovicu...njegov babo vam je obecao da ce te jesti zlatnim kašikama.,a i drzavu ostavio u amanet turcima...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.