Fotografija godine: Priča koja se krije iza zagrljaja gorile i čovjeka

fotografija

Fotografija godine: Priča koja se krije iza zagrljaja gorile i čovjeka

Piše: Nedeljnik.rs

Slika je nastala kada se Pinkin probudio tokom transfera i to u rukama svog staratelja Apolinare Ndoudua sa kojim je razvio sjajan odnos

 Fotografija nežnog zagrljaja između gorile i čoveka koji joj je spasio život proglašena je za fotografiju godine. Fotografkinja Džo-En Mekartur napravila je ovu fotografiju u Kameronu tokom premeštanja gorile Pinkin iz zatočeništva u prihvatilište za životinje. 

Pinkin su zarobili lovci koji su hteli da je prodaju i zakolju, ali srećom u poslednjem trenutku umešala se humanitarna grupa Ape Action Africa. 

Lov na primate je veliki problem u Kamerunu gde lovci kolju životinje kako bi prodavali njihovo meso u zemlji i inostranstvu. Bebe gorile često ostaju siročići nakon što ubijaju njihove majke ili ih prodaju kao kućne ljubimce. 

Pinkin je sada dobio novi dom u okviru sigurnog šumskog prihvatilišta. Slika je nastala kada se Pinkin probudio tokom transfera i to u rukama svog staratelja Apolinare Ndoudua sa kojim je razvio sjajan odnos. 

Kao i Pinkin, i Apolinar je bio prisiljen da napusti svoj dom u Čadu i pobegne od građanskog rata. Kada je obnovio svoj život u Kamerunu odlučio je da se posveti radu na zaštiti divljih životinja. 

Džo-En je uspela da uhvati trenutak zajedničkog putovanja, a ova slika proglašena je najboljom fotografijom godine koju je izabrala publika na takmičenju u Prirodnjačkom muzeju.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.