2.500 automatskih puški za policiju RS stiže iz Srbije. MUP RS:Koristimo oružje staro 20 godina
foto BUKA

Desk

2.500 automatskih puški za policiju RS stiže iz Srbije. MUP RS:Koristimo oružje staro 20 godina

Piše: Klix.ba/BUKA

Dokumenti iz septembra prošle godine pokazuju da su puške naručene u Srbiji.

Odluku o nabavci naoružanja za MUP RS donijela je Vlada RS na sjednici 20. septembra.

 

Tada je donesen zaključak o potrebi naoružanja i municije za policiju u Republici Srpskoj. Tada je odobreno da se kupi naoružanje u vrijednosti od 967.284.62 dolara.

Sve troškove koji uključuju uvoz, carinu, PDV, špediciju, transport i ostalo snosi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Tako je MUP RS naručio automatske puške MO5E1 kalibra 7,62 mm i to 1.000 komada te automate M92 kalibra 7,62 mm također 1.000 komada.

 

Iz MUP-a su ranije naveli kako policijski službenici trenutno koriste oružje koje je u prosjeku staro oko dvadeset godina.

"Plan Ministarstva je da svaki policijski službenik, osim redovne opreme, duži i kratko i dugo naoružanje, što je u skladu sa zakonom. S tim u vezi, količina nabavljenog naoružanja, tačnije broj dugih cijevi, neće prelaziti broj policijskih službenika zaposlenih u ovom ministarstvu – naveli su iz MUPRS-a.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.