Usvojeno zaduženje RS za autoput: Pročitajte koliko plaćate putarinu iz Banjaluke do Sarajeva!

Autoputevima

Usvojeno zaduženje RS za autoput: Pročitajte koliko plaćate putarinu iz Banjaluke do Sarajeva!

Piše: Elvir Padalović

Ono što vozače u BiH zanima najviše jeste koliko oni plaćaju za pomenuti autoput. Evo kako zasad ide računica:

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče po hitnom postupku odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona eura, radi obezbjeđenja dodatnih sredstava potrbnih za završetak izgradnje tog auto-puta.

Usvojen je zaključak, koji su predložili poslanici skupštinske većine, prema kojem se zadužuje Vlada Srpske da u roku ne dužem od 30 dana obavijesti Narodnu skupštinu o visini iznosa vlastitih sredstava koje su “Auto-putevi Republike Srpske” uložili u projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj sa prikazivanjem svih troškova uloženih sredstava.

PDP je ranije objavio kako je cijena po kilometru ovog auto-puta veća za sedam miliona maraka, odnosno da je ukupan projekat skuplji za 75 posto.

Oni su naveli da je Vlada Republike Srpske povećala cijenu izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj za 503 miliona maraka tako da ukupni troškovi sada iznose milijardu i 173 miliona maraka, umjesto planiranih 670 miliona.

PDP je objavio zanimljiv dokument o tome kako se povećavala cijena pomenutog autoputa

"Cijena koštanja autoputa Banjaluka -Doboj na osnovu odluke iz marta 2012.godine usvojene u Narodnoj skupštini RS je bila 670 miliona KM ili po kilometru 9,3 miliona KM.

 

 

 
Cijena koštanja autoputa Banjaluka-Doboj na osnovu Odluike o dodatnom zaduženju koja je dostavljena u institucije BiH na ratfifikaciju iznosi 1,17 milijarde KM ili po kilometru 16,3 miliona KM.

 

 "Odluka o dodatnom zaduženju za autoput Banjaluka – Doboj koja je  dostavljena u Narodnu skupštinu Republike Srpske prije nekoliko dana je potpuno prazna po pitanju ukupne cijene koštanja autoputa Banjaluka – Doboj" navodi se u dokumentu koji na svom web sajtu objavio PDP.

Podsjetimo kako su od budućeg autoputa 9.januar (Banja Luka-Doboj ) otvorene dvije dionice - ona od mahovljanske petlje kod Banjaluke pa sve do mjesta Drugovići u dužini od deset kilometara, te dionica od Prnjavora do Rudanke kod Doboja dužine oko 36 kilometara.  tada je objavljeno kako je vrijednost za izgradnju dionice Prnjavor-Doboj iznositi 180 miliona eura, a od Prnjavora do Mahovljana 158 miliona eura.  

Na Narodnoj skupštini RS se raspravljalo i o isplativosti čitavog projekta, s obzirom da dosadašnja iskustva pokazuju kako naši autoputevi zjape prazni te da su oni potpuno neisplativi.

Ono što vozače u BiH zanima najviše jeste koliko oni plaćaju za pomenuti autoput. Evo kako zasad ide računica:


Na izlasku iz Banjaluke plaća se na naplatnim kućicama “Jakupovci” 2,5 KM. Ovaj iznos vrijedi sve do Rudanke, odnosno kraja autoputa, kada morate izdvojiti još 4 KM. Ukoliko se odlučite da nastavite putovanje prema Sarajevu, u putničkom vozilu platićete relaciju Zenica jug -Sarajevo sjever 6 KM.

Dakle zasad putarine u jednom pravcu iz Banjaluke prema Sarajevu koštaju 12,5 KM.

Obzirom da nije kompletirana dionica od Banjaluke do Doboja, da nedostaje "potez" između Drugovića i Prnjavora, pretpostavlja se da će cijena puta od Banjaluke do Doboja biti veća nego što je sad.

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Sta kukate,to su 2 kut cugareta,a svi puse i ne izlaze iz kafica.Kome je skupo nek ide po gudurama do Sarajeva .Na zapadu placas da udjes u grad ,Oslo 12km jedan ulaz ,Geteborg isto itd itd
Objavljeno:
nema šta nisu i neće smisliti da nas razdvoje do smrta a na kraju će nas spojit na 1 i po sat vožnje autoputom :)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.