Druga eksplozija na karnevalu u Boliviji, dvije osobe poginule

LA PAZ

Druga eksplozija na karnevalu u Boliviji, dvije osobe poginule

Piše: Fena

Dvije osobe su smrtno stradale, a 10 je povrijeđeno u utorak na karnevalu u bolivijskom gradu Oruro, saopštili su zvaničnici.

Eksplozija se dogodila  svega nekoliko blokova od mjesta subotnje  eksplozije,  također za vrijeme karnevalske svečanosti  kada je poginulo 10, a povrijeđeno 40 osoba.

Ministar unutarnjih poslova Bolivije Carlos Romero kazao je da su uhapšene tri osobe, te  da se istražuju tačni uzroci nesreće, prenosi AP.

Pretpostavlja se, rekao je ministar Romero, da je i do ove eksplozije došlo zbog curenja plina.

"Vrlo sam  žalostan i zabrinut jer ponovno imamo tragediju,  smrt nevinih prolaznika u Orurou", napisao je predsjednik Evo Morales na Twitteru.

U Orurou, oko 25.000 plesača sudjeluje u karnevalskim svečanostima, najvećoj turističkoj atrakcija u Boliviji, na koju doputuje čak pola miliona ljudi.

Karneval je mješavina španjolskih kolonijalnih tradicija s onima drevnih autohtonih Inka i Aymara naroda u ritualima kojima se iskazuje simbolično želja za bolju poljoprivredu i dobro zdravlje.

Godine 2001. UNESCO je proglasio karneval nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.