Britanske granice nespremne za Brexit, May razmatra opcije za imigracioni sistem

LONDON

Britanske granice nespremne za Brexit, May razmatra opcije za imigracioni sistem

Piše: FENA

Granice i imigracioni sistem Ujedinjenog Kraljevstva nisu pripremljeni za Brexit, navodi Reuters pozivajući se na danas objavljeni parlamentarni izvještaj.

Razlozi te nespremnosti su, kako je navedeno u izvještaju, odlaganje vlade da predstavi imigracioni plan tzv. Bijeli papir, nesigurnost i smanjenje sredstava.

Ured premijerke Therese May razmatra različite opcije za imigracioni sistem nakon izlaska Velike Britanije iz EU i kako je saopćeno  osnovni planovi bit će predstavljeni "kada budu gotovi".

"Više od godinu dana, vlada još nije predstavila glavne detalje o registraciji sadašnjih (EU) stanovnika", navodi se u izvještaju.

Nadalje se u  izvještaju britanskog parlamenta upozorava kako odlaganje vlade da predstavi plan registracije stanovnika drugih nacionalnosti i tranzicionog perioda onemogućava graničnim i imigracionim službama da urade dobro svoj posao.

Suzbijanje imigracije je ključni razlog zbog kojeg su 2016. godine Britanci glasali za napuštanje EU. U Britaniju je pristigao ogroman broj građana EU, naročito iz siromašnijih zemalja istočne Evrope, podsjeća Reuters.

Britanska premijerka je rekla da će evropski građani, koji dođu u Britaniju nakon Brexita sljedeće godine, možda izgubiti neka prava, što je dovelo do neslaganja sa zvaničnicima EU zbog odnosa Britanije prema tim građanima tokom tranzicionog perioda.

Britanska premijerka Theresa May  je  29. marta prošle godine aktivirala član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i time službeno pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja.Tada je May službeno obavijestila Bruxelles da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 40 godina odlučilo napustiti Evropsku uniju.

 
Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.