Film "Lica Lafore" prikazan na festivalu u Rusiji

FILM

Film "Lica Lafore" prikazan na festivalu u Rusiji

Piše: BUKA

Nakon brojnih projekcija koje su izazvale pažnju javnosti, dokumentarni film "Lica Lafore" našao se i pred ruskom publikom.

Film čiji je autor Denis Bojić, i koji je rađen u produkciji RTRS-a, prikazan je na 13-om međunarodnom sveslavenskom filmskom festivalu "Susret", koji se ove godine od 11. do 17. februara održava u ruskom gradu Obninsk. Festival se između ostalog održava pod pokroviteljstvom ministarstva kulture ruske federacije i udruženja filmskih radnika Rusije, koje predvodi proslavljeni režiser Nikita Mihalkov.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je više od 60 filmova iz Poljske, Njemačke, Rusije, Argenitine, Kazahastana, Gruzije, Bjelorusije, Irana. U svojoj pozdravnoj poruci ministar kulture ruske federacije Vladimir Medinski poručio je da je održavanje sveslavesnkog međunarodnog pravoslavnog festivala, jedan od temelja na kojima počiva održavanje ruske kulture.

Projekciji filma između ostalog prisustvovalo je i više od dvije stotine profesora i studenata medicine sa medicinskih fakulteta iz Obninska, Moskve i Kaluge.

Autor filma, Denis Bojić rekao je da je ovo prvi film u Republici Srpskoj koji se bavi temom rijetkih bolesti i koji naše društvo predstavlja na jedan drugačiji način, afirmišući i potencirajući ono najbolje u nama."Ovo je prilika da se i ovdje u Rusiji naglasi da je jedna porodica iz Banjaluke, u traženju lijeka za ovu tešku dječiju bolest, uradila više nego sve države, vlade i farmaceutske kompanije na svijetu zajedno, samim tim ovo je promocija i Republike Srpske ali i regiona u cjelini. ", naglasio je Bojić.

Film "Lica Lafore" govori o borbi porodice Gajić za život svoje djece i za pronalaženje lijeka za Laforinu bolest, najteži oblik epilepsije kod ljudi.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici "Sik Kids" u Torontu, a film "Lica Lafore" trebalo bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta, i cijelu farmaceutsku industriju, da izdvoje neophodan novac za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, već i za mnoga druga rijetka oboljenja.

Film je preveden na engleski, holandski, njemački, ruski, francuski, italijanski jezik, a između ostalog, prikazan je i na svjetskom kongresu neurologa u Barseloni. Predstavljen je i poslanicima evropskog parlamenta u Strazburu, poslancima i članovima Vlade Republike Srpske, na medicinskim fakultetima u regionu, kao i na međunarodnim filmskim festivalima u Grčkoj, Rusiji, Bosni i Hercegovini.

Pored filma "Lica Lafore", Radio-televizija Republike Srpske na ovom festivalu u Rusiji predstavila se sa još jednim ostvarenjem. U revijalnoj selekciji biće prikazan film "Dah života", autorke Snježane Brezo.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.