Koliko je ljekara napustilo BiH?

Odlazak

Koliko je ljekara napustilo BiH?

Piše: Buka/T.Čalić

Neće nas imati ko liječiti

Trend odlazaka ljekara i medicinskih radnika potresa BiH već pune tri godine i istim intezitetom se nastavlja i u prvim mjesecima ove godine.

Podaci koje svako malo u javnost dospiju iz sindikata zdravstvenih radnika su više nego zabrinjavajući jer nam odlaze iskusni stručnjaci -anesteziolozi, radiolozi, patolozi i hirurzi, ali i mladi ljekari I scecijalizanti.

Prema najnovijim podacima Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, prošle godine je Bosnu i Hercegovinu napustilo 350 ljekara! Godinu dana ranije taj broj je bio nešto manji, 297. U Sindikatu tvrde da je brojka puno veća, jer ovo su podaci za one koji su zbog odlaska u sindikatu tražili ispisnicu.

Zabrinjavajuće podatke je krajem prošlog mjeseca objavio Miodrag Femić, predsjednik Struktovnog sindikata doktora medicine RS, saopštivši da je samo tokom decembra i prve polovine januara Srpsku napustilo 53 ljekara specijalista

Na ovo su saopštenjem reagovali iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navode da nije zabilježen odliv kadra u mjeri u kojoj bi na bilo koji način ugrozio rad ovdašnjih zdravstvenih ustanova.

 „U sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srpskoj, u 2017. godini radni odnos je prestao za ukupno 32 doktora medicine. Od tog broja, dva doktora su otišla na rad u inostranstvo, 11 u drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj, jedan u FBiH, pet u Srbiju, a za 13 doktora medicine nije poznato da li su otišli na rad u inostranstvo ili prešli u neku drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj. u 2017. godini radni odnos je prestao za ukupno 130 medinskih sestara i tehničara.Od tog broja, za 72 medicinska tehničara nije naveden razlog odlaska, dok je njih 51 otišlo na rad u inostranstvo, šest u drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj i jedan u FBiH“, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Femić, kratko i jasno kaže da se podaci "fingiraju", kako od strane ministarstva, tako i od strane pojedinih zdravstvenih ustanova. Razlog je svima poznat - da ne priznaju svoj fijasko i da pokušaju sakriti koliko se u RS loše živi.

I dok su mnogi već otišli, a preostali pakuju kofere i uče pretežno njemački jezik, nadležni tvrde da se to ne dešava. Negiranje, na to se sveo posao budžetarijata, a ne na donošenje mjera, rješenja i hvatanje u koštac sa nagomilanim problemima u zdravstvu.

 
Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
Ljekar sam,radim u "najboljoj zdravstvemoj ustanovi u bih" gdje kad me pacijent ispovraca, posere ili isprosipa krvlju, NEMAM GDJE OTICI DA SE ISTUSIRAM. Plata mi je 1340 maraka. 24-casovni rad mi se plati 120 maraka. Svedite racunicu, znate sabirat. Radim dvije ilo godine i nisam bio niti na jednom kongresu,predavanju ili edukaciji u ili van bih. Osim dvije koje sam platio ddbelo sa svojom bijednom platom. A na njih idem da bih radio svlj posao kakp treba.
BG
Objavljeno:
Nas već odavno nema ko da liječi.
Objavljeno:
Koliko je ljekara napustilo BiH? Znaćemo poslije prvih izbora: ako opet pobijede nacionalisti, klerofašisti i neoliberalne hulje, biće da je odgovor - nedovoljno ;)
Objavljeno:
hahaha!malo morgen.cak i u siromasnim africkim zemljama gdje je prosjecna plata 50 dolara ljekarima daju 1500
Objavljeno:
rjesenje je mozda da mi uvozimo ljekare iz zemalja gdje je manja plata nego kod nas?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.