Slatkiši iz BiH vraćeni s granice zbog kancerogenih tvari!

Kancerogene tvari

Slatkiši iz BiH vraćeni s granice zbog kancerogenih tvari!

Piše: Avaz

S granice između naše države i Hrvatske prije nekoliko dana ponovo je vraćeno šest pošiljki konditorskih proizvoda koji su bili namijenjeni europskom tržištu, objavio je Devni avaz. Bh. proizvodi vraćeni su zbog povećanog prisustva kemijskog elementa akrilamida, za koji stručnjaci navode da je kancerogen.

Prvi slučaj vračanja bh. konditorskih proizvoda s europske granice zabilježen je krajem prošle godine. Od tada do danas vazi zabrana izvoza na europsko tržište bh. proizvoda koji ne ispunjavaju normative EU vezane uz sadržaj ovog, kako se vjeruje, za zdravlje štetnog kemijskog elementa. Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić kaže za Avaz da je nakon prvog incidenta i vraćanja pet pošiljki bh. proizvoda s europske granice održana stručna rasprava na kojoj su proizvođači upoznati s preporukama Europske komisije. 

''Prema našim informacijama, mnoge kompanije krenule su s revidiranjem svojih tehnoloških postupaka, a sporne pošiljke na siguran način su uništene. Ista sudbina čeka i ovih šest pošiljki'', rekao je Hajrić. No, kako pojašnjava, problem predstavlja i činjenica da ne postoji zakonska regulativa o dozvoljenom sadržaju akrilamida u konditorskim i drugim proizvodima. Agencija je zbog toga počela s izradom pravilnika o dozvoljenoj razini akrilamida u hrani, odnosno počeli su s preuzimanjem europske legislative. ''Pripremili smo nacrt ovog podzakonskog akta koji je već dostavljen na mišljenje nadležnim entitetskim institucijama, a nakon što dobijemo komentare i sugestije, materijal će biti proslijeđen Vijeću ministara BilI. Nakon toga proizvođačima ćemo predstaviti njihove nove obveze kada je riječ o procesu proizvodnje hrane'', rekaoje za Avaz Hajrić.

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
Koji je sada slatkiš vraćen?
Objavljeno:
Ma ja, ne valja Nutella
Objavljeno:
Zasto ste obrisali moj komentar?
Objavljeno:
U ovakvoj drzavi vise me ne cudi nista.Sad ce te slatkise stavit na akciju u Bi H da nas malo potruju.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.