Naslovnica novog Globusa izazvala reakcije u BiH: Ko sprema askere za novi rat?

Mediji

Naslovnica novog Globusa izazvala reakcije u BiH: Ko sprema askere za novi rat?

Piše: Buka

Hrvatski magazin Globus u novom broju donosi analizu o situaciji u Bosni i Hercegovini, a u tekstu pod naslovom “Tko sprema Askere za novi rat u BiH”, nalazi se analiza Mirjane Kasapović i Ive Lučića o, kako piše, najnovijim tenzijama u BiH. Po društvenim mrežama ova naslovnica izazvala je lavinu reakcija

Novi broj Globusa donosi opsežne analize prof. dr. Mirjane Kasapović i prof. dr. Ive Lučića o najnovijim tenzijama u Bosni i Hercegovini, vezanim uz pitanje izbornoga zakona, uz nedavne prijetnje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “ratom i konfliktom” te uz snimku koja je uznemirila regiju, a koja prikazuje mladiće iz kampa za obuku “askera”, što je turski naziv za vojnike”, piše u novom broju Globusa.

“Kamp je izgrađen uz jezero Jelen na teritoriju Tešnja, tik uz granicu opštine Usora s većinskim hrvatskim stanovništvom”, tvrdi Ivo Lučić, prenosi Jutarnji iz najave teksta Globusa.

Profesorica Mirjana Kasapović bavi se tzv. nigerijskim izbornim modelom.

Jednu inačicu ili svojevrstan odjek nigerijskog modela”, navodi dr. sc. Kasapović, “koji se očituje u zahtjevu da se u izborni model ugradi poseban obrazac zemljopisne distribucije potpore birača, zagovarao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, gostujući 4. februara u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ kao rješenje spora o načinu izbora bošnjačkoga i hrvatskog člana Predsjedništva u Federaciji BiH, prenosi Jutarnji.

 

gobus1

 

Podsjećamo, u septembru prošle godine magazin Globus objavio je tekst sa ”dramatičnim upozorenjem” o navodnim islamskim radikalima na granicma Hrvatske te da ih u BiH ima od pet do 10 hiljada.

“Nervozna reakcija Bakira Izetbegovića i njegova SDA na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta nije slučajna. Rezultat je sve zaoštrenije političke i sigurnosne situacije u BiH i želje bošnjačkih političara da fokus pažnje međunarodne javnosti prebace na međudržavnu polemiku s Hrvatskom. Tako se u Sarajevu počeo dovoditi u pitanje početak gradnje Pelješkog mosta prije nego što se riješi za Zagreb nepostojeći granični spor. Opasnost od islamskog radikalizma koji je u BiH, kako kažu i hrvatski i međunarodni analitičari, u porastu tako bi trebala ostati u drugom planu. S druge strane, hrvatski politički vrh pozorno prati sigurnosnu situaciju u BiH. Mnogi hrvatski političari su i u kontaktu sa svojim kolegama u svijetu koje i sami upozoravaju na problem islamističkog ekstremizma”, pisalo je tada u tekstu u Globusu.

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
@CRIBIZ Nisi ti sav svoj. Prehlađen si opasno.
Objavljeno:
Do jaja - bosasnski imebcili su opet počeli da se takmiče ko će napuniti stranice bjelosvjetskih žutila materijalom za strašenje; dok lijevčanski lopovski majmun promoviše paravojske, ruski kriminal i nabavlja na hiljade pušaka iz Srbije samo da bi se kurčio, ovaj dokazani degenerik šenluči s talibanima, vehabijama i mudžahedinima svih prljavih boja i neugodnih mirisa bjelosvjetskog terorističkog podzemlja. Samo im fali ona hercegovačka svinja da im na sve popularizuje kulturno-umjetničko društvo lako na obaraču oružija koje ispaljuje humanitarnu radioaktivnu municiju, znane još i kao NATO, i kreteni su kompletirali nacrte za predizborne kampanje.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.