NA DAN OSLOBOĐENJA MOSTARA OD FAŠISTA: Vandali oskrnavili kompleks Partizanskog spomen groblja

14.februar

NA DAN OSLOBOĐENJA MOSTARA OD FAŠISTA: Vandali oskrnavili kompleks Partizanskog spomen groblja

Piše: Buka

Jutros je, ovaj put na dan oslobođena Mostara od fašizma, još jednom oskrnavljen kompleks Partizanskog spomen obilježja.

Ovaj put oskrnavljene su spomen ploče palim borcima na Partizanskom groblju i bačene na prolaz.

 

Vandali, odnosno fašisti, izrevoltirani činjenicom obnove spomenika koja je u toku, kao i danom oslobođenja Mostara, koji će antifašisti danas obilježiti, još jednom su, pokazujući da se nalaze sa druge strane civilizacije, nasrnuli na civilizacijske vrijednosti, na vrijednosti slobode, mira i multikulturalizma.

Veliko je pitanje gdje je bio MUP HNK obzirom da je pojava skrnavljenja već uobičajna, pa se može reći da tzv. faktora iznenađenja nije bilo.

 

 Inače, na današnji dan 14. februara 1945. godine od fašista i njihovih sluga oslobođen je grad Mostar.

 

Tog dana oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara.

 

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Ustaše ostaju ustaše ... Fašističko smece, cijih se zlocina i Hitler užasavao.. Kakva ironija... Sad mi je zao, sto nije bilo vise Blajburga, i Gordanovih Širokobrijeških žrtava....
Objavljeno:
Gordane, ubijali su ustaše i fašiste koji su palili i zvjerski ubijali balkanske narode na Njemačkom okupiranoj teritoriji? Zvuči brutalno, nisam od te sorte, ali to se zove osveta. To što se ustaše ispovjede bogu pa im se oprosti sve kod komunista nije palilo. Njemacka okupacija Evrope kojoj su Ustaška NDH bili saveznici su ubili milione civila.
Objavljeno:
Ovo sve je posljedica guranja partizanskih zločina pod tepih, i uporno odbijanje priznanja da su partizani-komunistiu napravili neviđana zvjerstva i zločine nakon borbi, PONAVLJAM, nakon borbi, dakle kada nije bilo otpora. Kolike su raznjere tih zločina možemo i predpostaviti. Široki Brijeg je 1940. imao 26.000 stanovnika, a danas ih ima nešto malo manje od 30.000. Od partizanskog »oslobađanja« Širokog Brijega pa sve do 1953. Ozna, Udba, Knoj... ubili su 2.350 Širokobriježana, od Širokog Brijega do Bleiburga, među njima i 66 hercegovačkih franjevaca. Prema procjenama demografa da nije bilo komunističkih zločina, Široki Brijeg bi danas imao 50.000 stanovnika, a Mostar 150.000 i sada se čudimo(te) zašto ovakve devijacije i skrnavljenja. Dok god istina o partizanskim zločinima ne ugleda svjetlo dana i ne bude priznata i osuđena od tkz. antifašista neće biti mira i pravde..
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.