Savjet ministara će traži informaciju o nabavci oružja za MUP Srpske

sarajevo

Savjet ministara će traži informaciju o nabavci oružja za MUP Srpske

Piše: Srna

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je danas da će Savjet zatražiti od nadležnih institucija informacije o nabavci oružja za MUP Republike Srpske i da li je to u skladu sa standardima kada je riječ o naoružavanju i nabavci oružja za BiH.

 

 

“U BiH svaka nabavka oružja, pogotovo u količinama u kojima to sada radi MUP Republike Srpske, nešto je što zabrine sve građane, imajući u vidu našu prošlost. Treba na najadekvatniji način obrazložiti razloge nabavljanja tako velike količine automatskih pušaka ili dugih cijevi”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

 

On je naveo da Savjet ministara nije danas razmatrao Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i da je to prolongirano, jer sjednici nije prisustvovao ministar bezbjednosti Dragan Mektić koji je na službenom putu.

 

Govoreći o problemu ilegalnih migranata, Zvizdić je naveo da su na današnjoj sjednici Savjeta ministara usvojeni određeni zaključci, a da bi na idućoj sjednici trebalo da se nađe integrisana informacija o situaciji na granicama i na mjestima gdje ilegalni migranti ulaze u BiH.

 

“Problem je što BiH nema kapacitete za prihvat na hiljade izbjeglica. Trenutno u našim smještajima imamo oko 100 mjesta. Ako se poveća broj ilegalnih migranata BiH neće moći da odgovori sa kapacitetima kojima raspolaže i moraće da traži i finansijsku, institucionalnu i svaku drugu pomoć od međunarodnih organizacija i EU, u vezi sa prihvatom, opremom, novcem, zdravstvom i obrazovanjem”, napomenuo je Zvizdić.

 

Prema njegovim riječima, kapaciteti BiH nisu takvi da u brzom vremenu može da prihvati 22 ili 30 hiljada migranata.

 

“Ako to ostane na sadašnjem nivou od 1.000 do 1.500 možemo adekvatno djelovati. Mora biti uspostavljena adekvatna kontrola granica, posebno sa Crnom Gorom”, naglasio je Zvizdić.

 

Zvizdić je istakao da BiH i dalje ostaje pri stavu da će humano postupati prema svima koji dođu u BiH i pokušati da im, u skladu sa kapacitetima, obezbijedi smještaj i druge potrebe koje neće povrijediti njihovo dostojanstvo.

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Kako stvari stoje, a u skladu sa kapacitetima, ubrzo ćemo pored smještaja i drugih potreba, migrantima moći ponuditi i po dugu cijev...
Objavljeno:
a sta je sporno u nabavci, to sto bakir preko nasera obucava svoje za jagnjad u RS , o boze moj pa razmisljajte o djeci ako ih imate
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.