Britanski humanitarac izazvao ogorčenje javnosti: Plaćao sam ženama za seks tokom rata u BiH
voditelj emisije

Desk

Britanski humanitarac izazvao ogorčenje javnosti: Plaćao sam ženama za seks tokom rata u BiH

Piše: Klix.ba

Slušatelji britanskog radija šokirali su se kada se u emisiji uživo, u kojoj je tema bila skandal koji tokom proteklih dana pogađa dobrotvornu organizaciju Oxfam, javio humanitarni radnik koji je kazao kako je plaćao ženama za seks tokom rata u BiH.

Steve, kako se slušatelj predstavio, navodno je radio za organizaciju Overseas Development Administration nakon što je napustio vojsku 1993. godine.

"Dobijali smo sedmični džeparac od 300 njemačkih maraka i koristio sam usluge prostitutki, a na kraju dana one su bile u lobijima hotela. Tada sam bio sam, a one su to željele. Otkud vam pravo da kritikujete ljude kao što sam ja? Sudite mi po onome što sam uradio sljedeći dan kada sam dostavio 1.000 tona žita djeci koja su umirala od gladi", rekao je.U daljem razgovoru je kazao kako su žene iz Srebrenice i Mostara humanitarnim radnicima nudile seks "za 40 cigareta", ali da su im on plaćali u njemačkim markama od čega su mogle prehranjivati porodice nekoliko mjeseci.

Voditelj emisije James O'Brien ga je pitao zašto jednostavno nije dao novac tim ženama te da li mijenja situaciju to što su one prodavale svoje tijelo samo zato što su proživljavale tragediju, Steve je odgovorio:

"Ne. Zato što su u nekim mjestima poput Mostara i Srebrenice odrasle žene kucale na prozore vozila i za 40 cigareta mogao si imati seks s njima. Ako je to činilo njihov život podnošljivijim... Molim vas nemojte mi suditi po tome šta sam radio u slobodno vrijeme sa svojim novcem. Sudite mi prema onom što sam radio u humanitarne svrhe".
Steve je ovo izjavio kako bi odbranio humanitarne radnike Oxfama za koje je nedavno objavljena informacija da su plaćali prostitutke na Haitiju i u Čadu. Među njima je navodno bio i direktor Oxfama za Haiti Roland van Hauwermeiren koji je navodno spavao s prostitutkama u vili koja je za njega iznajmljena nakon razornog zemljotresa 2010. godine. Postoji bojazan da se isto dešavalo i u Čadu gdje je Vam Hauwermeiren radio s još jednim muškarcem. Navodno su seksualno iskorištavali i maloljetnice.

Kompanija je zbog teških optužbi ponudila izvinjenje svim donatorima, osobama koje ih podržavaju i narodu Haitija. Naime, radnici su navodno tražili od žena seks kako bi im dali humanitarnu pomoć ili pomogli, a nekima su i plaćali.

Priče Oxfama i Stevea izazvale su burne reakcije javnosti koji su ih optužili za zlostavljanje ranjivih žena u najtežim trenucima u njihovim životima.

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Istina boli ali ostaje. Negdje 1992 godine moj maloljetni sin sa drustvom se motao oko "mirovnjaka" koji su dopremali brasno U vecini slucajeva u pratnji su bili francuzi sa vise oklopnih vozila Klinci su pokusavali dobiti nesto, neku komzervu ili bilo sta za jelo jer je bila sveopsta glad Jedan dan dolze bez icega- djevojke, zene preuzele posao Klinci su tvrdili da su te nesretnice francuzi na kraju ignorisali BILE SU PREJEFTINE! Pisem ovo ne da osudjujem zene i zenski rod jer ko nije dozivio rat ovo sto pise novinar i sto ja sklepah samo se u ratu moglo deseiti Biti danimagladan i biti svoj vrlo,vrlo tesko
Objavljeno:
Po sopstvenom iskazu, ovo je toliko častan čovjek, da bi ga, kao prekaljenog militantnog humanistu, mirne duše mogli uz maksimalan popust učlaniti u "srBsku čast", dati mu počasni doktorat iz gordanistike u Širokom Brijegu, ili ga bar poslati da po centralnoj Bosni uči s djecom Kuran u pauzama između glancanja pušaka i vlastitog penisa...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.