<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izložba mladih umjetnika u Banskom dvoru

UMJETNOST

Podržite mlade umjetnike i posjetite izložbu...

19. februar 2018, 12:00

Izložba studenata Akademije umjetnosti RS pod nazivom "Nasuprot" biće otvorena večeras u Banskom dvoru sa početkom od 19 časova.

Jedan od mladih umjetnika koji će predstaviti svoje radove je i mladi umjetnik Miloš Vučen, student četvrte godine na Akademiji Umjetnosti u Banjaluci na odsjeku grafika u klasi profesorice Gorice Miletić Omčikus.

Vučen je učestvovao na više izložbi i konkursa u zemlji i inostranstvu, a na izložbi večeras izlaže radove iz ciklusa CrnoCrne koji su i dalje u nastajanju.



"CrnoCrne ne daju tačnu informaciju da li je fizičko biće u pitanju, iako su dio anatomije 'Homo Sapiensa' sa crnim pigmentom kože u njihova tkiva kožu i tetive uključuje se crna i bijela magija kao neka sila koja identifikuje mistiku šta se krije iza ostatka tijela 'bića'. Da li uz pomoć te sile mogu da promijene ljudsko obličje i dožive metamorfozu u druga tijela ili bića. Pokazuje ljudsku anatomiju, anoreksičnost, dijelove mišićnih masa kao i seksualnost tijela, sa momentima izražene erotičnosti i privlačnosti. U određenom segmentu su uznemirujuće i zastrašujuće, a u drugom jako provokativne. Gdje nema prisustva boje samo je umna sila prisutna gdje kao stvaralac uživam u odsustvu boje i izrazitom crnilu. Vidna je sve čudnija i skrivena ali jako bukvalna mistika. Rad se dovodi u krvno srodstvo aa mistikom i mitologijom, srodnošću crno crnih i homopsihotičnih, monogromno bliskih.Ukratvo buzarna i lucidna fantastika", rekao je Miloš Vučen za BUKU.

Pored Vučena svoje radove će izložiti i Medina Fazlić, Marina Božić, Emina Handžić, Nikola Dabić, Spomenko Đekić i Zorana Đaković.