<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milorad Dodik poručio: Dajem Hrvatima saglasnost za treći entitet!

Široke ruke

Entitetski predsjednik je naveo da je za njega svako na drugoj strani ko je protiv Republike Srpske i ko pokušava da joj napravi teret pričama da ne valja i da je remetilački faktor

21. februar 2018, 12:00

Predsjednik entiteta u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, Milorad Dodik naglasio je da je Kosovo najvažnije državno, a RS najvažnije nacionalno pitanje Srbije, jer u njoj živi više od 1,5 miliona Srba.

On je rekao da je zamolio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne odvaja pitanje Kosova od pitanja Republike Srpske.

Dodik je za TV "Prva" rekao da se do dolaska Vučića na vlast mislilo da je riješeno pitanje Kosova i da je bila namjera međunarodne zajednice da ponizi Srbiju, ali zahvaljujući Vučiću Kosovo se ponovo vratilo kao nacionalno i državno pitanje Srbije broj jedan. 

On je podsjetio da Vučić govori da je za Kosovo potreban kompromis, te da je najveći uspjeh današnje politike Srbije što postoji sada zvanični stav međunarodne zajednice da se traži razgovor i kompromis Prištine i Beograda. 

"To znači da bez Srbije nema Kosova kao nezavisne drave. Ako ne kaže Srbija, onda nema nezavisnosti. Važno je da je Vučić doveo do toga da danas, što se tiče Kosova, mora biti kompromisa, a kompromisa nema bez Srbije. To je ozbiljan napredak u ponovnom problematizovanju Kosova i odluke o nezavisnosti", ocijenio je Dodik. 

On je kritkovao pojedine političare iz opozicije u Srbiji, rekavši da za njega niko ne valja ko kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina i da je treba ukinuti kao što kaže Čeda Jovanović ili Saša Janković. 

Entitetski predsjednik  je naveo da je za njega svako na drugoj strani ko je protiv Republike Srpske i ko pokušava da joj napravi teret pričama da ne valja i da je remetilački faktor. 

Kada je riječ o posjeti Vučića Hrvatskoj, Dodik je rekao da je Vučić u Hrvatskoj pokazao da se ne boji da dođe i suoči sa problemom, te da je važno što u razgovorima o regionalim pitanjima ima u vidu i interese Republike Srpske. 

On je rekao da nije upoznat sa time da je na sastanku Vučića i hrvatskog predsjedika Kolinde Grabar Kitarović bilo riječi o redefinisanju odnosa u BiH, ali je potpuno siguran da je Vučić na tom sastanku, ma koja bila tema, iznio srpske strateške interese. 

"Hrvati imaju problem jer su majorizovani u BiH. Evo ja im dajem saglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu. Problem je sa istorijom, jer su se Hrvati ujedinili sa muslimanima kad su proglašavali nezavisnost BiH, sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko", istakao je Dodik.