<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Pozicija u Predsjedništvu nije želja, već odgovornost

DODIK

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na opštim izborima u oktobru biti izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, te istakao da ta pozicija znači odgovornost, jer je previše oteto Republici Srpskoj i preneseno na nivo BiH, koji sada pokušava da se nadredi Srpskoj.

21. februar 2018, 12:00

"Mi želimo da stvar vratimo na nivo Ustava i to nije privilegija, to je ozbiljan i težak posao koji tamo treba da se uradi", istakao je sinoć za TV "Prvu" Dodik, koji je lider SNSD-a, i dodao da nije riječ o njegovoj želji, već o odgovornosti prema ljudima i Republici Srpskoj.

On je najavio da će uvesti neke nove odnose u Predsjedništvo BiH i tražiti da se oni poštuju, kao i da se zalaže za demilitarizaciju BiH.

Navodeći da predstoji mnogo stvari koje se trebaju riješiti na nivou BiH, Dodik je ocijenio da do toga neće doći ni za njegovog mandata. "BiH je nerješivo čvorište, neuspješna i nemoguća zemlja", ponovio je Dodik.

Predsjednik Dodik je rekao da Srpska neće dozvoliti da se u Banjaluci održi vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, kao i da ne postoji nijedan ozbiljan razlog da postoji vojska BiH, osim koji je nametnut, da bude ekspozitura NATO-a.

On je naglasio da nije problem održavanje vježbe sa NATO-om, već mogućnost korištenja u toj vježbi osiromašenog uranijuma.

"Učinićemo sve da se ta vježba ne održi u Banjaluci, a da li će se održati u Federaciji BiH, to je drugo pitanje", rekao je Dodik i podsjetio da je u parlamentu Srpske usvojena odluka o vojnoj neutralnosti.

Dodik je naglasio da je opozicija iz Republike Srpske, koja čini vlast na nivou BiH, učestvovala na pripremnim sastanicima na kojoj se razgovaralo o održavanju te vježbe, te da su tražili da se daju garancije da se neće koristiti osiromašeni uranijum.

On je istakao da opozicija vodi izdajničku misiju na nivou BiH, da nema odgovornost prema Republici Srpskoj i da jača centralističku ulogu BiH.

Govoreći o nabavci 2.500 pušaka za potrebe policije u Republici Srpskoj, Dodik je pojasnio da je to učinjeno zato što je policija 20 godina bila na jako niskom stepenu opremljenosti, te da je za tu kupovinu zatražila i dobila saglasnost određenih nivoa vlasti u BiH.

Govoreći o Srebrenici, Dodik je rekao da ne pravda zločin koji se tamo dogodio nad Bošnjacima, ali da se tamo nije dogodio genocid, kao i da je nedavno predložio da se formira nova međunarodna komisija sa nespornim autorititima iz te oblasti i da se napravi novi izvještaj o Srebrenici iza koga će on stati, a ne iza ovoga koji je napakovan Srbima.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve elemente državnosti - teritoriju, vlast, narod i da je kao takva garancija slobode srpskog naroda.