<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EVROPSKI TIBET Prevoj Morine kod Nevesinja plijeni ledenom ljepotom (FOTO, VIDEO)

Prelijepa visoravan

Oblinije snažne padavine uvek naprave pometnju na putevima Srpske.

21. februar 2018, 12:00

Nakritičnije je na deonicima preko planinskih prevoja, a među njima po ekstremnim snežnim nanosima prednjači prevoj Morine kod Nevesinja, koga često nazivaju “Evropski Tibet”.

Foto: Facebook

Iz Auto-moto saveza RS i danas upozoravaju vozače da je neprohodan regionalni put R-433 Ulog-Klanci preko ovog prevoja, koji svojom gordom belinom oduzima dah.

Morine je predivna krška gorska visoravan u Gornjoj Hercegovini. Smeštena je dvadesetak kilometara od Nevesinja. Na zapadu je planina Crvanj, na severozapadu Visočica, na severoistoku Treskavica, na istoku Zelengora, na jugu ponornica Zalomka.

Ka severozapadu je granica Morina vrh Ortorog, rub Crvnja, s druge su strane, prema zapadu, sela Seljani i Kruševljani, u Nevesinjskom polju.

Foto: Klix.ba / RAS SrbijaOštar vetar na Morina duva i tokom proleća i jeseni

Cele Morine prostiru se na 4700 hektara. Za vreme Austrougarske vladavine 700 hektara bilo je vlasništvo seljana, a ostalo carsko zemljište. U proseku su Morine visoke 1612 metara nadmorske visine.

Prelepa visoravan Morine i zimi pleni belinom, ali je izuzetna surova za život.

Postoji više predanja o njenom imenu. Prema jednom dobila je ime po porodicama koje su ovde davno živele, a prema drugoj da su dobile ime po smrti (od lat. mors, mortis – latinski smrt ;campus mortorum-polje smrti), zbog surovih klimatskih uslovima.

Foto: Klix.ba / RAS SrbijaVisoravan Morine surova za život

Treća teorija je da je naziv Morine od staroslavenske boginje smrti, tame i podzemlja Morane, koja je ljudima donosila smrt.

Ovim ekstremnim uslovima Morina, beloj hladnoći i vetru koji seče kao oštrica sablje, odolevaju snažni divlji konji koji se mogu videti kako trče po visoravni.

Vekovna destinacija za ispašu stoke

Stanovnici Donje Hercegovine vekovima su leti gonili stoku na ispašu na Morine i okolne planine. Stizali su početkom leta, najkasnije do Vidovdana, a ostajali do kraja leta, do Male Gospojine kada su silazili s planine na jeseništa.

Još 1475. se u povesnim vrelima Morine spominju kao pasište.