<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

GIMNAZIJALCI NASTAVLJAJU DJELOVATI U OKVIRU PROJEKTA “JA GRAĐANIN”

Banja Luka

Maturanti Gimnazije u sklopu predmeta demokratije tradicionalno učestvuju u projektu “Ja građanin”.

21. februar 2018, 12:00

I ove godine mnoga odjeljenja su ozbiljno pristupila ovom zadatku i uveliko djeluju i rade na rješavanju problema kojeg su odabrali. Svoje projekte će uskoro predstaviti na školskom takmičenju u kojem učestvuju svi četvrti razredi naše škole.

Učenici IV2 su odlučili da pokušaju doprinijeti realizaciji ideje: “Banjaluka - evropska prijestonica kulture 2024. godine”. Cilj projekta je da Banjaluka postane kulturni centar i da građani grada na Vrbasu postanu emancipovaniji i svjesniji značaja kulture. Najbolji način njenog širenja je organizovanje različitih predstava, izložbi i sličnih kulturnih dešavanja. Napravivši plan svoje akcije oni su krenuli i u njenu realizaciju. Nakon što su razgovarali i kontaktirali mnoge predstavnike vlasti i organizacije, u petak, 16. februara su organizovali predstavu za učenike osnovne škole “Branko Radičević”. Učenici IV2, Vanja Obradović i Branko Ribić, su prije početka predstave upoznali đake sa značajem ovakvih dešavanja.  U holu ove osnovne škole, izvedena je  Kočićeva predstava “Jazavac pred sudom”. Svojim prijateljima iz IV2 su pomogli učenici iz drugih odjeljenja, članovi dramske sekcije, koju vodi profesorica srpskog jezika i književnosti, Slavica Malić.
Među prisutnima je bio i šef oformljenog tima za učešće u ovom projektu, gospodin Marko Bilbija, koji je time podržao projekat gimnazijalaca. On je istakao da predstava predstavlja bitan korak u procesu oplemenjivanja kulture na području grada Banjaluke. Naveo je da je cilj animiranje ostalih srednjih škola i javnih ustanova, koje nemaju nikakvih sekcija iz oblasti kulture (dramska sekcija, likovna sekcija, hor itd.). Šef tima je stavio akcenat na raznovrsnost kulturnih dešavanja koji će se realizovati u bližoj budućnosti. Takođe ne smijemo zaboraviti na profesoricu sociologije, Nikolinu Erceg Rondović, i psihologa naše škole, Gordanu Kasagić, koje su svojim prisustvom podržale učenike  u realizaciji njihovog projekta.

Učenicim IV2 želimo puno sreće u daljoj realizaciji kao i predstojećem takmičenju!