<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Posljednji pozdrav Mekdonaldsu iz Banjaluke

Banjaluka

Grupa mladih ljudi na današnji dan prije tri godine je u centru Banjaluke, ispred objekta u kojem je bio smješten jedini McDonalds u RS, održala performans “Posljednji pozdrav iz Banjaluke”, na kojem su htjeli sarkastično da se oproste od hamburgera, burgera, čizburgera, pomfrita i milk-shakeova

21. februar 2018, 12:00

U zaštitnim odijelima i maskama, koji predstavljaju svojevrsnu parodiju na uniforme protiv radijacije, studenti Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci su tada prolaznicima predstavili hamburger koji je kupljen 17. novembra 2012. godine, u noći kada je otvoren resotran McDonaldsa.

 “Ist večeri smo kupili burek i ćevape i posmatrali smo biohemijske promjene koje se dešavaju na hrani. I dok su burek i ćevapi nakon sedam dana počeli da se raspadaju i da smrde, hamburgeru se to ni do danas nije dogodilo. On je i danas ‘živ’, kao što može da se vidi. Ostali smo zapanjeni kada smo vidjeli da se proces razgradnje, primjetan na bureku i ćevapima, a koji se mnanifestuje kroz pojavu plijesni i buđi, uopšte ne pojavljuje na hamburgeru”, rekla je Dušla Kudra za Klix.ba.

Ona je dodala da kupljeni hamburger tokom dvije godine uopšte nije počeo da smrdi i da je to odličan pokazatelj da sastojci koji se u njemu nalaze ne mogu biti prirodnog porijekla.

“Zahvalni smo građanima Banjaluke što su se oduprli ovoj globalnoj korporaciji i što su, uprkos svemu, ostali privrženi tradicionalnim jelima. Isto smo uradili i kada je McDonalds otvaran, jer su mnogi pomislili da je dobro što u Banjaluku dolazi nešto veliko i poznato, a mi smo htjeli da pokažemo i drugu stranu te medalje”, dodala je Kudra.