<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Policijskim agencijama u BiH naložen najviši stepen pripravnosti

Desk

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kažu da je riječ o preventivnoj mjeri te da nema informacija koje bi mogle biti razlog uznemirenja građana.

23. februar 2018, 12:00

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini dobile su nalog da podignu stepen pripravnosti na najviši nivo, potvrđeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uz objašnjenje da je riječ o preventivnoj mjeri te da u ovom trenutku "nema informacija koje bi mogle biti razlog uznemirenja građana".

Kako je navedeno u saopćenju dostavljenom medijima, odluku o podizanju stepena pripravnosti policijskih agencija u Bosni i Hercegovini tokom dana donijeli su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda, koji su ujedno članovi tzv. Izvršnog obavještajnog odbora, političkog tijela zaduženog za koordinaciju rada i upravljanje sigurnosnim agencijama, prenosi HINA.

Nakon bombaškog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Zvizdić, Šarović i Bevanda održali su konsultativni sastanak s direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsadom Vilićem i direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem kako bi razmotrili sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini.

Mjere sigurnosti

"Zatraženo je da se podignu mjere sigurnosti na najviši nivo i da se poveća angažiranost pripadnika (policijskih) agencija na terenu. Direktori Vilić i Mehmedagić su kazali kako će sve policijske i sigurnosne agencije pojačati mjere sigurnosti na nivo veći od uobičajenog, ali su i istaknuli kako ne postoje informacije koje bi mogle biti razlog za uznemirenost građana Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju dostavljenom medijima iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Crnogorska policija potvrdila je identitet napadača, koji je noćas bacio bombu na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, navodeći samo njegove inicijale D. J.

Neposredno nakon počinjenja krivičnog djela 43-godišnji crnogorski državljanin raznio se bombom nedaleko od američkog diplomatskog predstavništva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdilo je da dosad nije registriran kao počinilac krivičnih djela.