<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NIKAD NAPETIJE Glasanje odloženo, Merkelova i Makron će zvati Putina

Savet bezbjednosti UN

Savet bezbednosti UN odložio je glasanje o rezoluciji koja zahteva 30 dana primirja u Siriji kako bi bilo omogućena dostava pomoći i evakuacija povređenih.

23. februar 2018, 12:00

 To je izjavio kuvajtski predsednik misije UN. Glasanje je, kako prenosi Rojters, odloženo za najmanje sat vremena.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

"Nema garancije da (pobunjenici) neće nastaviti da pucaju u naseljenim oblastima Damaska. Zato, da bi rezolucija bila efikasna, a mi smo spremni da se usaglasimo sa tekstom koji će je takvom učiniti, mi predlazemo formulu koja bi prekid vatre učinila realnim, zasnovanu na garancijama svih koji se nalaze u istočnoj Guti i izvan istočne Gute", rekao je Lavrov povodom rezolucije o prekidu vatre, prenosi Rojters. 

Lideri Francuske i Nemačke pisali su ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da zatraže njegovu podršku za zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojim će se pozvati na hitan prekid vatre u Siriji, saopštio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate. 

Odvojeni diplomatski izvori saopštili su da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron planiraju da zajedno pozovu Putina posle podne, u zavisnosti od ishoda glasanja u Ujedinjenim nacijama. 

Izvor iz Jelisejske palate saopštio je da dvoje evropskih lidera razgovaraju sa Rusijom kako bi se postarali da ona ne bi blokirala tekst. 

Svetski lideri su u četvrtak na sednici Saveta bezbednosti UN pozvali na hitan prekid vatre u Siriji, dok vladine snage napadaju istočna predgrađa Damaska koja kontroliše opozicija, a proteklih dana poginulo je na stotine ljudi. 

Šef humanitarnih operacija UN Mark Loukok podneo je izveštaj Savetu o, kako je rekao, "humanitarnoj katastrofi koja se odvija pred našim očima" u predgrađu istočna Guta, preneo je AP. 

Švedska i Kuvajt su zatražili da se glasa o rezoluciji kojom bi se naložilo 30-dnevno primirje kako bi humanitarne agencije mogle da dostave pomoć i evakuišu ranjene i bolesne iz područja pod opsadom. 

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtev je sazvana današnja sednica, uložio je amandmane na rezoluciju u poslednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna". 

On je takođe optužio svetske medije za masovnu kampanju dezinformisanja koja ignoriše, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prestonicu. 

Članovi Saveta bezbednosti su saopštili da moraju da razmotre ruske predloge, a švedski ambasador u UN Olog Skog rekao je da će se o rezoluciji verovatno glasati sutra. 

Da bi rezolucija bila usvojena, potrebno je da dobije devet glasova za i da na nju ne stave veto Rusija, Kina, Ujedinjene nacije, Britanija i Francuska.