<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Plate članova Predsjedništva BiH TRI PUTA VEĆE od Vučićeve: Evo kolika su mjesečna primanja predsjednika zemalja regije

Primanja

Najveću mesečnu platu u regiji ima predsednik Slovenije Borut Pahor, pokazuju poslednji zvanični objavljeni podaci.

24. februar 2018, 12:00

Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, dostavljenom Izbornoj komisiji, njegova mesečna primanja iznose 3.322 evra.

Više od 3.000 evra iznose mesečne plate hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto platu blizu 3276 evra, dok članovi Predsedništva BiH u proseku zarađuju 3091 evro.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 evra mesečno.

Prema javnim podacima, predsednik Srbije ima trostruko manju platu od hrvatskih i suseda iz BiH. Aleksandar Vučić mesečno prima 1.083 evra, što je najmanja predsednička plata u regiji.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, mesečno zaradi neto 2.423 evra, kosovski predsednik Hašim Tači 2.873 evra. Manje od 2.000 evra mesečno zarađuju predsednici Makedonije Gjorge Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425).

Foto: Al Jazeera / RAS Srbija

Ako predsednička primanja poredimo s prosečnom platom u regiji, apsolutni su rekorderi predsednik Kosova i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine. Plata Hašima Tačija gotovo je osam puta veća od prosečne, a tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od proseka u BiH.

Predsednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću platu od proseka u svojoj zemlji, dok predsednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosečna plata u Srbiji.

Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše su prosečne plate u regiji u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, piše Al Jazeera.