<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DODIK SKUPLJA GLASOVE PO SVIJETU: Kako se Forum dijaspore pretvorio u stranački miting

FORUM DIJASPORE

Na Forumu dijaspore koji je iza nas, počevši od Dodika pa nadalje, nikom nije ni bio naum da privoli Srbe rasute po svijetu da investiraju kapital u svoju rodnu zemlju, već glasove.

27. februar 2018, 12:00

Pozivamo vas da investirate u Republiku Srpsku, državu omeđenu političkim protektoratom; stabilne poslovne klime kojoj prijeti 3.500 radikalnih islamista i terorista; zemlju koja svoju snagu pokazuje stalnim sukobima, zemlju jakih neprijatelja - NATO pakta i međunarodne zajednice. 

Pozivamo vas da privolite investitore iz vaših zemalja da ulože svoj kapital u našu državu koja i dalje vodi borbu za slobodu, koja preispituje ulazak u EU, ali koja ima prijatelje od Kine do Namibije, od Rusije do Južne Osetije.

Pozivamo vas da pronađete načina da pomognete svoju maticu Srpsku koja gradi puteve, škole, bolnice... i uporedo se bori sa domaćim izdajnicima i podanicima iz mrske političke opozicije čuvajući jezik, pismo, identitet, ekonomiju i budućnost Srba.

Pozivamo vas, dragi Srbi u dijaspori i molimo da glasate za SNSD i Milorada Dodika!

Živjela Republika Srpska; 

Živjela Srbija; 

i svi Srbi gdje god bili!

Ako bismo sumirali govor predsjednika RS Milorada Dodika na proteklom Forumu dijaspore on bi ovako izgledao.  

Iskreno, bilo je to 30 minuta standardnog predizbornog mitinga uperenog prema glasačima u dijaspori. 

Jer, na Forumu koji je iza nas, počevši od Dodika pa nadalje, nikom nije ni bio naum da privoli Srbe rasute po svijetu da investiraju kapital u svoju rodnu zemlju, već glasove. 

Glasovi dijasporaca, to je ono što zanima Dodika i njegovu svitu. 

Kao što je i sam rekao tokom govora, gdje je samo falilo da otvoreno kaže, dosta je smaranja, 'ajmo sad da pređemo na konkretnu stvar, IZBORE: „Republika Srpska je u političkom smislu zajednica koja ove godine ulazi u izbore i to je dokaz demokratičnosti i pripadanja demokratskom svijetu i mi vjerjemo da ćemo na ovim izborima ojačati subjektivitet i snagu RS i oko toga smo okupljeni“, rekao je Dodik i počeo da navodi uspjehe vlasti, usput optužujući ostale političare iz RS za podaništvo Sarajevu. 

 A da ne bude da pričamo uprazno, najbolje svjedoči uputstvo za glasanje na predstojećim izborima za Srbe u dijaspori koje je predstavio Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a. 

Jednostavno, Dodik je krenuo u borbu za svaki glas, od Australije do Norveške i svjestan da su ovogodišnji izbori za njega biti ili ne biti, kako sam govori, najvažniji do sad, pokušava obezbjediti naklonost svakog sa pravom glasa. 

To su uvidjeli i svi oni koji ozbiljnije prate političku scenu u RS i koji su pratili zbivanja i izjave na Forumu dijaspore. 

Jer, ko ozbiljan pokušava privući investicije predstavljajući se kao faktor nestabilnosti i zemlja sukoba, opasnosti, tenzija i terorizma.  Osim Republike Srpske, naravno.

To se zapitao i dugogodišnji novinar iz Banjaluke Vladimir Šušak rekavši: “Ako se poziv dijaspori da ulaže svoj novac u RS ogleda u uvodnom govoru, ja da sam potencijalni investitor okrenuo bih se i otišao.”

On za Buka portal kaže da je danas jasno kako je ovdje riječ o pokušaju predizbornog približavanja Srbima u inostranstvu, što potvrđuje politički i konfliktni govor predsjednika na otvaranju, a ciljevi samog Foruma su nešto sasvim drugo od onog što je javno proklamovano. 

“Sve ovo može jednostavno da se protumači kao neka igra na političkom terenu koji za cilj ima prikupljanje glasova dijaspore koji će moći da odigraju neku važniju ulogu, posebno kada je riječ o borbi za člana Predsjedništva BiH.  Sasvim je sigurno da Dodik i SNSD koriste sve poluge i mogućnosti da privuku što veći broj glasača. To je legitimno, ali pokazuje i da oni nisu više toliko sigurni u domaće glasačko tijelo i žele da mogilizacijom dijaspore ostvare što bolji rezultat i zadrže se na vlasti. Razlika je u tome što sus a tim počeli ranije i intenzivnije, to pokazuje i ovaj Forum, i može se reći da više nisu ni sigurni da će nakon 12 godina vlasti da okupe onoliki broj glasača kao ranijih godina”, zaključio je Šušak.   

Ako se forum dijaspore svede na dnevno politikanstvo, a napreduje u tom pravcu, ti ljudi više ni na odmor ovdje doći neće.

Ja sada poslije "sajma" dijaspore očekujem da će čitavo društvo gledati drugim očima na nas domaće investitore, ups ništa od toga, mi smo najobičnija .....

Buka