<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uspješan mladi farmer iz Lopara: Život na selu ne bih nikad mijenjao za grad

lopare

Nedeljko Bojkić (24) iz Jablanice kod Lopara primer je mladih koji se opredelio za stočarsku i ratarsku proizvodnju u rodnom selu.

01. mart 2018, 12:00

 Ovaj mladić kaže za „EuroBlic“ da njegova peteročlana porodica obrađuje 50 hektara zemlje, od čega 30 hektara uzimaju u zakup. Na farmi imaju 33 krave, a planiraju da taj fond povećaju na 60 grla.

– Imamo 10 muznih krava, a ostalo su junice koje će se oteliti na proleće. Povećaćemo proizvodnju mleka, iako bi cena od 42 feninga i premija 30 feninga mogla da bude veća. Sami proizvodimo hranu za stoku, pravimo koncentrat, a kupujemo samo minerale, vitamine i sunockretovu sačmu - kaže Bojkić.

Navodi da poseduju voćnjak sa 600 stabala šljive požegače i da uberu od 70 do 100 kila šljive. Odnedavno su napravili ribnjak zapremine od 800 metara kubnih, u kome trenutno imaju nešto više od 500 šarana.


- Velika je to investicija, ali će se isplatiti. Nismo imali uginuća i s obzirom da na ovom području nemamo drugog ribnjaka prodaja dobro ide - kaže Nedeljko, koji je po struci veterinarski tehničar.

Priča za „EuroBlic“ da je veoma zadovoljan sa životom u svom rodnom selu te da je recept za uspeh stalno unapređivanje imanja i svodnevni rad.

- Svoj sam na svome i koliko radim toliko i imam. Svi koji rade mogu da budu zadovoljni. Posla ima i uz dobru organizaciju može se sve stići. Na imanju radimo otac, majka, brat, sestra i ja. U toku sezone angažujemo još radnika. Bez truda i ulaganja nema ni dobiti - kaže ovaj mladić.

U opštinskoj upravi Lopare navode da su sela sve više opustela te da sve preduzimaju kako bi zaustavili odlazak mladih iz ove opštine.

Navode da Bojkićevi pokazuju da majevički kraj sa pašnjacima, voćnjacima, šumama i zdravom prirodom ima perspektivu. Kažu da ostvaruju pravo na premiju za mleko jer su Bojkićevi registrovali poljoprivredno gazdinstvo.

- Bojkić je primer kako mlad čovek može biti uspešan farmer. Zaslužuje podršku lokalne, ali i šire zajednice. Pružićemo mu pomoć i prilikom izrade projekta koji će pospešiti ovo gazdinstvo - rekao je načelnik Lopara Rado Savić. Navodi da rade sve kako bi poboljšali uslove života i zadržali mlade u selima. Savić ističe da će za ruralni razvoj u ovoj godini iz budžeta biti izdvojeno oko pola miliona maraka. Kaže da su se opredelili za to, jer Majevica raspolaže odličnim klimatskim uslovima, potencijalima i resursima, a poljoprivreda je jedan od mogućih strateških pravaca razvoja.

Registrovano 646 gazdinstava

Na Birou za zapošljavanje Lopara evidentirano je oko 2.500 osoba, te nezaposlenost predstavlja i dalje jedan od najvećih problema.

Na ovom području registrovano je 646 poljoprivrednih gazdinstava, a oko 1.500 hektara je obradivog zemljišta.

Najveći deo su voćnjaci, budući da je ovaj kraj poznat po proizvodnji šljive, jabuke ali sve zastupljenije su jagoda, malina i druge kulture.