Dvije trećine odraslih osoba u RS-u ne govori niti jedan strani jezik

OBRAZOVANJE

Dvije trećine odraslih osoba u RS-u ne govori niti jedan strani jezik

Piše: Fena

U Republici Srpskoj (RS) 36,8 posto odraslih osoba govori bar jedan strani jezik, pokazali su rezultati ankete koju je uradio Zavod za statistiku RS.

Gotovo polovina odraslih, ili 48,7 posto, koji znaju bar jedan strani jezik, izjavila je da je engleski prvi strani jezik koji najbolje govore. Ispitivanje je pokazalo i da skoro dvije trećine osoba starosti od 25 do 64 godine (63,2 posto), ne govori nijedan strani jezik.

Anketom o obrazovanju odraslih prikupljeni su podaci o učešću osoba starosti od 25 do 64 godine u formalnom i neformalnom obrazovanju i informalnom učenju.

Ispitivanje je provedeno u periodu od 1. februara do 31. marta 2017. godine, a pokazalo je da je u RS, u posljednjih 12 mjeseci od dana anketiranja, u formalnom i/ili neformalnom obrazovanju učestvovalo svega 9,8 posto odraslih.

Većina odraslih, njih 90,2 posto, nije učestvovala ni u formalnom, ni u neformalnom obrazovanju.

Posmatrano po spolu, u formalnom i/ili neformalnom obrazovanju učestvovalo je 10,1 posto od ukupnog broja muškaraca, odnosno 9,6 posto od ukupnog broja žena.

Također, iz ankete je vidljivo da su tri četvrtine aktivnosti od ukupnog broja posmatranih aktivnosti neformalnog obrazovanja bile vezane za posao.

Komentari na tekst (11)
Objavljeno:
znaju samo nece da priznaju.npr. mostarci znaju crnogorski srpski bosanski kao trebinjci ali se prave blesavi.majke mo!
Objavljeno:
Pa vecina nas je nepismena i neobrazovana.
Objavljeno:
Ništa čudno,u tvorevini ratnih zločinaca ,na tvrdoj BOSANSKOJ grudi ,sve je vam pameti. Kod njih je strani MAĆEHIN (srpski) jezik službeni, a maternji BOSANSKI , strani jezik.
Objavljeno:
Srbi ne znaju ni koji je njihov jezik. Trude se da kopiraju ekavicu.
zz
Objavljeno:
Pa gdje ce pricati pad je 95% sumske go seljak ;) Mukanje , guslanje itd to je ono sto baje najbolje znaju......
Objavljeno:
Ma samo mu viči jes jes!
Sem
Objavljeno:
Pa govori srpski da te ceo svet razume...neka drugi uce srpski,jezik nebeskog naroda.
Objavljeno:
a jedna trecina govori neki strani jezik. hajde de.
Objavljeno:
A I od ovih sto govore strain jezik, 50% ih govore arapski ili ruski.
Objavljeno:
Vjerujem da ova statistika važi za cijelu BiH. I na žalost, i opet ponavljam na žalost, jer od ovih podataka se ne skače od sreće - ovo je pokazatelj da je većina stanovništva neobrazovano i polupismeno.
i zato je vrlo lako manipulisati takvom glasačkom masom
Objavljeno:
Čuj strani, pa mi ne znamo ni materinji jezik!!!!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.