<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NEVJEROVATNO LIJEPA PRIRODA Bobijaško oko plijeni sniježnim ambijentom (FOTO)

Sanski Most

Izuzetno lep zimski prizor ovih dana može se videti prilikom posete Bobijaškom oku, kraškom fenomenu kod Lušci Palanke, mesta udaljenog oko 20 kilometara od Sanskog Mosta.

06. mart 2018, 12:00

 Iako je u ovom delu BiH visina snežnog prekrivača velika, to nije prepreka za planinare da posete ovo mesto.

U dnu velike i prostrane kraške uvale nalazi se malo jezero, čija veličina zavisi od godišnjeg doba i kišnih padavina.

Meštani kažu kako čitav prostor, kada se posmatra s obližnjih uzvišenja, izgleda kao veliko oko, po čemu je i dobio naziv.

Pre nepune tri decenije istraživanja su pokazala kako je Bobijaško oko verovatno povezano s ogromnom podzemnom akumulacijom sveže vode, koja se nalazi na prostoru ispod Palanačkog polja te s izvorima reka Dabar i Zdena.

Za ovo mesto vežu se brojne nelende, a jedna priča kaže kako je seljaku u ponor upala ovca te je nekoliko dana posle pronađena na obližnjem izvorištu gde ju je navodno izbacila voda.

Zanimljivo je da je pre nekoliko godina Bobijaško oko posetila grupa engleskih ronilaca speleologa koji su istražili oko stotinu metara podzemnih vodenih labirinata i potvrdili kako je tu nastanjena čovečja ribica.

FOTO: OSMAN GERZIĆ / RAS SRBIJA

FOTO: OSMAN GERZIĆ / RAS SRBIJA

FOTO: OSMAN GERZIĆ / RAS SRBIJA