Odbornici u Skupštini grada Banjaluka podnijeli dvije tužbe zbog odluka o Toplani!

Banjaluka

Odbornici u Skupštini grada Banjaluka podnijeli dvije tužbe zbog odluka o Toplani!

Piše: Elvir Padalović

U slučaj Toplana umiješaće se i pravosuđe Republike Srpske.

Početkom februara Novo preduzeće "Eko toplane" zvanično je preuzelo toplifikaciju grada Banjaluku, ali sve se čini kako ovim nisu prestale muke sa griajnjem brojnih Banjalučana.

Na koji način se grije Banjaluka? Da li je Toplana a.d kao bivše preduzeće zaista umrlo, kao što tvrde u Gradskoj upravi, te na koji način će se Gradska uprava i Novo preduzeće odnositi prema radnicima bivšeg preduzeća Toplana a.d? Ako je ono uopšte bivše preduzeće.

Ko Banjalučanima isporučuje toplotnu energiju i ko izdaje račune? Ako je bivše preduzeće umrlo, ima li pravo da potražuje zaostala dugovanja? Šta konkretno nova Toplana iznajmljuje gradu za pola miliona maraka?

Radnici iz banjalučke Toplane su ranije izrazili svoj bunt protiv aktuelnog rukovodstva Toplane, tvrdeći kako ništa nije transparentno, kako će radnici biti bačeni na ulicu te kako nova Toplana nema snage da zagrije kompletnu Banjaluku.

Također mali akcionari Toplane osporavaju Skupštinu akcionara na kojoj je data saglasnost na potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa novom „Eko toplanom Banjaluka“, a kojim je predviđeno da “Toplana” izda u zakup svoje kapacitete „Eko toplani“ za 500.000 KM bez PDV-a na godišnjem nivou, tvrdeći kako je ona bila nelegalna.

Ovih dana Banjalučanima pristiži računi iz Nove Eko toplane, koji to zapravo nisu. Naime Eko Toplane su poslale saopštenje kojem se pravdaju kako se ne radi o pravim računim već samo o primjerku kako jedan račun treba izgledati.

"Tokom proteklog vikenda imali smo veliki broj pitanja od strane korisnika, pa molimo korisnike da pročitaju naše pismo. Na poleđini pisma se nalazi primjer računa.Naglašavamo da se primjer računa ne odnosi na konkretnog korisnika, već na tarifnu grupu kojoj pripada korisnik" saopšteno je iz preduzeća Eko toplane

U slučaj Toplana umiješaće se i pravosuđe Republike Srpske.

Kako saznajemo iz zajedničke kancelarije Dukić, odbornici iz Kluba Sloboda, Budimir Balaban, Milenko Jaćimović i Nenad Šibarević, podnijeli su dvije tužbe sudu protiv Odluka Skupštine grada, u kojima se traže poništavanje seta odluka o grijanju u Banjaluci, jer su one u suprotnosti sa brojnim zakonima, sa Ustavom RS ali i sa Evropskom konvencijom.    

Prvom tužbom se traži poništenje Odluke Skupštine Grada Banjaluka br. 07-013-14/18-Odluka o Tarifnom sistemu sa Metodologijom obračuna isporučene toplotne energije od 31.1., koja je nezakonita, jer je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom RS, i zakonima a zbog toga što se u oba stava ove odluke govori o plaćanju toplotne energije kada se ista ne isporučuje. Tužba je usmjerena i zbog načina obračuna utrošene toplotne energije ne po trošku ili nekoj od jedinica mjere, već po distributivnim troškovima i instalisanoj snazi a što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača.

U drugoj tužbi koja je podnesena se osporava Odluka Skupštine Grada Banjaluka br. 07-013-13/18 o opštim uslovima za proizvodnju i sporuku i korištenje energije, jer je ova odluka "u suprotnosti sa osnovnim načelima obligacionog prava koji propisuje da su obe strane u obligacionom odnosu ravnopravne te zbog toga što su obe strane u zasnivanju obligacionih odnosa i ostvarivanju prava i obaveza  iz tih odnosa dužne da "se pridržavaju načela savjesnosti i poštenja"

Nadalje tužba se odnosi i na članove Odluke koje dozvoljavaju isporučiocu toplotne energije da u svako doba noći i dana može bez bilo čijeg odobrenja da uđe u stan i poslovni prostor.

I ovom drugom tužbom se traži poništenje Odluke Skupštine grada jer je ona nezakonita pošto je u suprotnosti i sa Ustavom RS i sa odredbama Zakona o stvarnim pravima, zakonom o krivičnom postupkku te u suprotnosti i sa Evropskom konvencijom.

 

 

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Ništa od Suda Mafijaši imaju uticaj na Sud.
Objavljeno:
Ovo je mali tračak nade za poštenog čovjeka. Sve usluge koje plaćamo su dovedene do krajnjeg apsurda, neviđene sile i bahatosti preduzeća i Institucija. Gradska čistoća više nije ni sjena nekadašnjeg Javno preduzeća a naplaćuju uslugu kao da živimo u Cirihu, el. energija je katstrofalnog kvaliteta (uništava elektronske uređaje) i nikom ništa, Putevi su nam gori od kaldrma i nikom ništa, na Mjesecu postoji 4G mreža dok kod nas kvalitet usluga iz Telekoma predstavlja "zločin sa namjerom", o grijanju su potrošene sve dobronamjerne riječi i svi glasovi razuma i nikom ništa, čak i usluge iz ELTE predstavljaju uvredu za zdrav razum, o raznoraznim porezima, akcizama, taksama, razrezima, kriminalu, korupciji, neznanju i sl. nemam šta da kažem itd itd. Jedino svjetlo u ovom totalitarnom mraku jeste Vodovod koji je sve vrijeme rata pa do danas radio svoj posao za koji naplaćuju uslugu i ovom prilikom im se od srca zahvaljujem.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.