Šta donosi novi zakon o PDV-u: Hoće li se nakon 11 godina stopa PDV-a smanjiti, te hoće li se ovaj porez plaćati po naplati fakture?

IZMJENE ZAKONA O PDV-U

Šta donosi novi zakon o PDV-u: Hoće li se nakon 11 godina stopa PDV-a smanjiti, te hoće li se ovaj porez plaćati po naplati fakture?

Piše: Tatjana Čalić

U toku su izmjene Zakona o PDV-u u našoj zemlji, a prijedlozi dolaze sa svih strana.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda nedavno je izjavio  kako je, nakon 11 godina, u pripremi novi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost /PDV/ kao jedan od načina da se poboljša poslovni ambijent i osavremeni oblast indirektnog oprezivanja.

Ipak, nije precizirao kakve će to konkretne izmjene donijeti novi Zakon, te da li će biti prihvaćene dvije ključne inicijative. Prva -da se smanji stopa na osnovne životne namirnice, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, i druga koja traži uvođenje sistema plaćanja PDV-a na način da državi plaćaju porez tek kada naplate fakturu koju su izdali kupcu, a ne na kraju svakog mjeseca, kao što je trenutno situacija.

Obe ove inicijative su za sada odbačene potvrdio je za Buku, Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BIH gdje je u toku treći po redu Twinning projekat u okviru kojeg eksperti iz poreskih uprava Austrije, Slovenije i Hrvatske rade sa službenicima UIO BiH na izmjeni postojećih propisa.

Kada je u pitanju često pominjana mogućnost da se PDV-a plaća samo po osnovu naplaćenih faktura, svakako moram istaći da je takva mogućnost data zemljama članicama EU, ali nije obavezna. Iz tog razloga postoje neke zemlje koje su takav sistem uvele, ali isključivo za mala i srednja preduzeća. Međutim ovde je zaista važno naglasiti da isti ti obveznici koji imaju mogućnost da PDV plate samo na one fakture koje su naplatili, isto tako mogućnost odbitka ulaznog PDV-a imaju samo na one fakture koje su oni platili svojim dobavljačima. U novom prijedlogu Zakona o PDV-u nismo uključili ovakvu mogućnost”, rekao je za naš portal Kovačević.


Takođe nije uključena ni mogućnost uvođenja niže stope na osnovne životne namirnice i potrepštine.

Kovačević kaže da je stav UIO da je trenutni sistem jedinstvene stope koja nije visoka najbolji model za Bosnu i Hercegovinu, a isto je zaključeno i na nedavnoj u Bukureštu, koju ju na temu PDV-a organizovala Svjetska banka.  

Mi smo u UIO mišljenja da je upravo ovakav sistem jedinstvene stope koja nije visoka najbolji model za Bosnu i Hercegovinu. Kao prvo poreski obveznici su već gotovo 12 godina u ovakvom sistemu. Izmjena stopa, značila bi i novo opterećenje za poreske obveznike, koji bi svi morali mijenjati i softverska rješenja koja prate njihov rad. Isto tako, nikad niko u BiH nije uradio dovoljno dobru i kvalitetnu analizu koja bi pokazala kako i za koliko će uvođenje niže stope biti od koristi građanima Bosne i Hercegovine!? Prethodno pomenuto govori upravo suprotno. I na kraju poreskom politikom, posbeno kad su u pitanju indirektni porezi, ne rješavaju se socijalna pitanja u državi”, zaključio je Kovačević, dodavši da je  nesporna i činjenica da u sistemu PDV-a sa više stopa postoji i veća mogućnost izbjegavanja plaćanja stvarnih obaveza kao i da je proces kontrole složeniji.

Potpuno suprotnog mišljenja je ekonomista Zoran Pavlović. Kako ističe za Buku, uvođenje niže stope na osnovne životne namirnice je urgencija,  jer činjenica da se već 11 godina isto oporezuje  hljeb i jahta dovela je do još većeg raslojavanja bogatih i siromašnih. Ali mnogo lakše je reći 17 posto za sve, kaže Pavlović, jer ako ne postoje dvije stope, onda ne moramo imati  “stručan kadar” i pratiti da li neko zloupotrebljava nižu poresku stopu.

 “Promjena načina obračunavanja PDV-a prema firmama i promjena nivoa PDV-a sa jedne stope na najmanje dvije, a možda i tri je nešto što se zadnje četiri godine inicira, međutim UIO  svaki put to odbije. Jer ako neko pokrene inicijativu i napišu zaista sjajan prijedlog UIO, a oni im kažu da ih to ne interesuje i to ne ode dalje u procedure, to znači da ova institucija vlast, država u državi”, pojašnjava naš sagovornik.


Kontaktirali smo i Institut za razvoj mladih KULT, koji su pokrenuli inicijativu da se smanjenje dnevne zatezne kamatne stope sa 0,04% na 0,02% te da se PDV-a obračuna po naplaćenim računima, kako se to primjenjuje  u 22 zemlje članice EU, i susjednim zemljama  Srbiji i Hrvatskoj. Izmjene Zakona odnosile bi se, kažu,  na privrednike koji godišnje ostvaruju promet do milion KM.

Međutim UIO i UO nisu odgovorili na zastupničko pitanje, dok je odgovor pristigao od Vijeća ministara BiH u kojem se navodi da ovakva inicijativa nije prihvatljiva iz nekoliko razloga kao što su nužnost promjena zakonskih i podzakonskih akata, promjena poslovnih procesa u administraciji, ugroženo izmirenje obaveza UIO prema poreskim obveznicima u vidu povrata sredstava, ugroženo finansiranje međunarodnih obaveza tj. servisiranje inostranog duga, troškovi uvođenja ovakvog sistema naplate PDV-a.

Pozitivna stvar je jedino što je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić javnim saopštenjem podržao inicijativu, te obećao uvažavanje zahtjeva privrednika nakon što novi/izmijenjeni Zakon o PDV-u dođe do Vijeća ministara BiH”, rekla je Ajka Rovčanin iz KULT.

 

Šta nam na kraju donosi novi zakon o PDV

Na kraju šta nam to novo donosi  novi Zakon o PDV. Kovačević kaže da se izmjene ogledaju najviše u tehničkim detaljima.

Izmjene se tiču isključivo tehničkih detalja, kao što je primjerice oporezivanje usluga. U našem postojećem Zakonu o PDV-u usluge se oporezuju prema mjestu primaoca usluga, dok je u EU oporezivanje usluga potpuno izmijenjeno. Dakle radi se o ovakvim stvarima, koje su isključivo tehničko usklađivanje sa direktivom EU”, naglasio je Kovačević.

Sve u svemu tehnikalije koje teško da će  poboljšati poslovni ambijent, pomoći poslovnoj zajednici ili pak građanima ove države.

No možda sve nije izgubljeno jer nadležnost za kreiranje zakona ima Upravni odbor UIO, ali i Savjet ministara BiH i Parlament BiH.

 
Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Samo da dodam još da UIO (i ostali državni organi) jednostavno nisu dorasli uvođenju više stopa u poreski sistem BiH. Zato se i protive bilo kojoj izmjeni jer se i sada jedva nose sa ovim sistemom.
Objavljeno:
Mileva, već postoje artikli (lijekovi) na kojima je ograničena marža i nikakve koristi od toga nemamo jer su nam lijekovi skuplji nego u Srbiji. Sve ostalo je stvar ponude i potražnje i slobodnog tržišta. Nismo osuđeni na jednu prodavnicu, ima ih na svakom ćošku. Tržište je najbolji regulator. Spuštanje stope sa sadašnjih 17% na recimo 0% za hljeb i mlijeko bi prosječnoj porodici uštedilo oko 30 pfeninga dnevno ili 9 KM mjesečno. Nikakvo spuštanje PDV stope (za koje se ja lično zalažem) neće umanjiti efekat koji je na sve cijene imalo uvođenje akcize za gorivo od prije mjesec dana. Zaboravili ste ko je to izglasao, a oni koji su izglasali se nadaju da će svi zaboraviti do oktobra. Ja neću.
Objavljeno:
Uvodjenjem nize stope placana PDV-a bi bio od koristima onima, koji imaju najmanja primanja.Nije isto platiti 19 % PDV-a ili 7%.Jedini problem je kod poslodavaca hoce li oni sniziti cijenu za produkte.I to se moze rijesiti ako se prate cijene.Zakonski kaznjavati prodavca, koji se ne podrzava nove regulacije.Sam potrosac bi morao pratiti promjene cijena i prijavljivati neregularnosti.Cuvati stare racune, oni su vam dokaz.Izbjegavati prodavaca koji koristi situaciju u malim mjestima gde ne postoji mogucnost da se moze kupiti na vise mjesta.Mnogi se ne znaju snaci. Kupujtei na veliko za vise familija.Kad se troskovi podijele na vise, vidjet cete koliko se moze ustedjeti mjesecno ili godisnje.Drustvo je neslozno, svako gleda samo sebe umjesto da se organizuju.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.