<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Djevojke pitaju žene: Koliko ljubavi je dovoljno?

Izložba fotografija

Izložba fotografija pod nazivom Djevojke pitaju žene: Koliko ljubavi je dovoljno?, privukla je sinoć mnogobrojne posjetioce u Kulturni centar Gradiška.

08. mart 2018, 12:00

Teodora Čikić, Ivana Bjeljac, Milana Tomić, Tajana Dedić Starović i Tea Jagodić, pet je mladih fotografkinja koje stoje iza ove izložbe. 

Povod za izložbu je međunarodni praznik Dan žena, a inicijativu je pokrenula Tea Jagodić , koja već godinama kroz svoje radove obrađuje ženske teme i položaj žena u društvu. Okupila je koleginice kako bi zajedno, putem svojih radova široj javnosti postavile vječito pitanje koliko ljubavi je dovoljno i da li je taj jedan dan u godini jedini kada treba pričati o tome.


Odabrala sam ovaj naslov jer je izložba organizovana uoči specificnog datuma 8. marta i ovom prilikom mi djevojke pitamo odrasle, životno iskusne žene koliko je ljubavi uopšte dovoljno, ima li te granice ili ona treba da bude bezuslovna”, kaže za Buku Tea Jagodić koja lično smatra da 8. mart jako potcjenjujemo i površno obilježavamo te da njegova svrha definitivno nije u nekontrolisanom trošenju na poklone “radi reda”. Ovaj dan je, naglašava, nešto mnogo dublje, više, bolnije, ali su i same žene, isto koliko i muškarci, krivi je ovaj datum, u neku ruku, obesmišljen.


Za Teodoru Čikić jednu od autorica, 8.mart predstavlja važan istorijski datum za žene kad treba naročito da obrate pažnju na sebe i na sve drage žene u svom životu, ali i na položaj žena u svijetu generalno, te da se prisjete zašto se slavi ovaj dan i na šta se njim ukazuje. 

Što se tiče ljubavi, Teodora kaže da nje nikada nije dovoljno. Treba ju dozirati za svaki dan, i ne obraćati pažnju na uticaj društva koje se trudi da ljubav stavi u drugi plan.

Pitali smo je i gdje se po njenom mišljenju danas nalaze žene u bh. društvu, na što nam je rekla da je mlađim generacijama žena malo lakše nego prije recimo 50 ili više godina ostvariti karijeru i neke svoje lične ciljeve. Ali generalno smatra da je položaj žena u bh. društvu u sjeni muškaraca. 

Svakako se smatra i dalje da neke poslove nismo sposobne obaviti bolje nego naše muške kolege, ali zaboravlja se šta sve žene prolaze u toku porođaja kad donose novi život na ovaj svijet i po tome mislim da smo u nekim situacijama mnogo čvršće od muškaraca. Generalno u ovom društvu u kojem smo za ženu kao individuu svaki dan je borba i dokazivanje, pa nam je nekad neophodno da radimo i 3 puta više da bi nas shvatili za ozbiljno. Teško da žene pojedinci mogu nešto promjeniti, ali više žena sa istom mišlju na jednom mjestu – sigurno”, zaključije Teodora.

Izložba "Djevojke pitaju žene: Koliko ljubavi je dovoljno?" u Kulturni centar Gradiška će biti otvorena sedam dana, a nakon toga radovi se sele u banjalučki Art klub "Prostor".

Pogledajte djelić atmosfere sa izložbe u Kulturnom centaru Gradiška