<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropi prijeti novi udar iz Sibira, hoće li stići i do naših krajeva?

Vrijeme

Nakon zimske epizode krajem februara, kao da smo se polako oprostili od najhladnijeg godišnjeg doba željno iščekujući sve toplije i stabilnije vrijeme. Lovcima na oluje vjerojatno su na pameti već bile i prve grmljavinske nestabilnosti, javlja Istramet

12. mart 2018, 12:00

Ipak, prema najsvježijim izlazima prognostičkih modela, možemo konstatirati kako zima još nije rekla svoje! Nije uzalud mart u narodu poznat i kao luđak, a gdje su još i 3 nadaleko poznate marčane bure.

Zahvaljujući razvoju anticiklone iznad Skandinavije, krajem sedmice biće otvoren put hladnom zraku direktno iz srca Sibira. Sinoptička situacija biće prava zimska uz visok tlak zraka na sjeveru kontinenta i ciklone u Sredozemlju.

U takvoj situaciji hladan zrak polarnog porijekla premještaće se prema jugozapadu kontinenta uz naglo zahladnjenje i pravi temperaturni šok u srednjoj Europi. Prema trenutnim modelima, temperature zraka mogle bi se naglo sniziti i za 15-ak stepeni Celzijevih.

Prema dijelu prognostičkih modela, a svakako valja izdvojiti UKMO i GFS, pošiljka hladnoće iz Sibira mogla bi pogoditi Sredozemlje. U takvoj situaciji došlo bi do razvoja Genovskih ciklona uz obilniji snijeg u unutrašnjosti Hrvatske, a bilo bi ga i uz obalu!

Sličan scenarij sinoć je predviđao evropski model ECMWF, o čemu smo pisali na našoj Facebook stranici:

Za razliku od sinoćnjeg izlaza, jutrošnji ECMWF predviđa premještanje glavne jezgre hladnog zraka zapadnije, prema Atlantiku. U tom slučaju hladan zrak pogodio bi sjever Poljske, Njemačke i Francuske te Veliku Britaniju, dok bi naši krajevi ostali pošteđeni jakog zahladnjenja.

Rasplet situacije oko nadolazećeg zahladnjenja vjerojatno ćemo znati unutar 48 sati o čemu ćemo još detaljno pisati, stoga pratite i dalje naš portal, javlja Istramet