PDV od zemlje do zemlje u regionu i EU

pdv stope

PDV od zemlje do zemlje u regionu i EU

Piše: Buka/T.Č.

Koliki se PDV plaća u drugim zemljama

U toku su izmjene Zakona o PDV-u u našoj zemlji, a još uvijek je nepoznanica hoće li biti prihvaćene dvije ključne inicijative. Prva -da se smanji stopa na osnovne životne namirnice, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, i druga koja traži uvođenje sistema plaćanja PDV-a na način da državi plaćaju porez tek kada naplate fakturu koju su izdali kupcu, a ne na kraju svakog mjeseca, kao što je trenutno situacija.

Trenutno je sitacija takva da među evropskim zemljama, samo BiH i Danska primenjuju jedinstvenu stopu PDV-a na sve proizvode bez snižene stope za najosetljivije proizvode.

U nastavku  donosimo tabelarni pregled važećih stopa PDV-a u državama regiona i EU.


 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Zanimljivo je da se niko od specijalizovanih elektronskih medija, pa cak ni Buka, nije angazovala da isprati do kraja, odnosno da provjeri sta se desilo sa Odlukom Vijeca ministara BIH da poveca visinu vrijednosti robe koja se unosi u licnom prtljagu u BIH, odnosno kupuje preko interneta i prima putem postanskih sluzbi. Za mnoge od nas, ta je informacija od velikkog znacaja, a po rijecima Ratka Kovacevica, trebala je stupiti na snagu do kraja proslog mjeseca, medjutim...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.