<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SA TERENA: U Kozarskoj Dubici i Kostajnici vanredne mjere odbrane od poplava, Bihać očekuje plimni val, aktivirala se klizišta

Desk

U Kozarskoj Dubici i Kostajnici proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava. Prvi stepen pripravnosti- stanje redovne odbrane od poplava, još je na snazi u Prijedoru i Novom Gradu, javlja RTRS

12. mart 2018, 12:00

Zbog porasta vodotoka rijeka i rječica u Kozarskoj Dubici večeras su proglašene vanredne mjere zaštite od poplava, potvrdio je šef Odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac za Srnu.

Trubarac je naglasio da Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica zasjeda svakih sat vremena i da su nadležne dežurne ekipe u pripravnosti, te da nema mjesta panici.

“Pod kontorlom je situacija u gradu. Pripremne mjere su izvršene još u ranijim časovima u slučaju nadolaska veće količine vode. Za sada imamo ugroženu putnu komunikaciju prema Kostajnici u mjestu Špilja, gdje trenutno pripadnici Policijske stanice regulišu saobraćaj i u dijelu naseljenog mjesta Babinac i, najvjerovatnije, će ta komunikacija biti zatvorena”, precizirao je Trubarac.

On kaže da je u mjestu Božići na regionalnom putu prema Moštanici prekinuta saobraćajna komunikacija zbog mosta koji je dijelom urušen.

Trubarc je naglasio da su uspostavljena cjelovečernja dežurstva nadležnih službi.

“Objektivno što se tiče grada nema mjesta panici, sve preventivne mjere su preduzete. Što se tiče ostalog područja, nebranjenog dijela koji je ugrožen od vode, tu se sprovode pojačane mjere, prvenstveno s ciljem da se stanovništvo na vrijeme upozori na eventualnu evakuaciju”, rekao je Trubarac.

Vodostaj Sane u Prijedoru trenutno stagnira, a zaplavljeno je više od 100 domaćinstava. Una u Novom Gradu i Kostajnici u stalnom je porastu. Njen vodostaj raste i u Kozarskoj Dubici gdje se povećava i vodostaj Save. Zbog izlivanja Јošavke, poplavljen je i dio opštine Јezero.


U prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani zaplavljeno je više od stotinu objekata, a pod vodom su i velike površine poljoprivrednog zemljišta. Zbog straha od vodene bujice, pojedini Prijedorčani već prenose namještaj na spratove kuća i spasavaju stoku iz poplavljenih pomoćnih objekata.

Putni pravac od Prijedora prema Bišćanima nije prohodan. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je prvi stepen pripravnosti- stanje redovne odbrane od poplava na području grada. Prijedorskom Vodovodu naloženo je da preduzme mjere pojačanog hlorisanja.

- Straha ne bi trebalo da bude, s obzirom da je situacija pod kontrolom službi i da se radi o poplavi umjerenog intenziteta - kaže Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Prijedor.

U selu Mrakodol kod Kostajnice, rijeka Strigova zaplavila je jedno domaćinstvo. Potok Tavija je u porastu, ali ne prijeti izlivanjem. Una je poplavila poljoprivredno zemljište i nekoliko vikendica, dok je desetak kuća u centru Kostajnice ugroženo i proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava, jer je voda ušla u podrume nekoliko stambenih objekata.

- Preduzeli smo sve mjere, dovezli smo vreće sa pijeskom i vršimo obezbjeđenje objekata koji su najugroženiji - kaže načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

Zbog izlivanja Sane u prekidu je putna komunikacija Novi Grad-Šuća, te Blagaj-Vitasovci-Radomirovac. U naselju Vidorija nekoliko je zaplavljenih kuća.

- Vrše se određene pripreme u skladu sa planovima odbrane od poplava i pratimo situaciju, nema razloga za paniku - kaže Ratko Pavić, načelnik Štaba Civilne zaštite Novi Grad.

Na području Oštre Luke došlo je do izlivanja rijeke Јapre i rijeke Kozica. Rijeka Sana presjekla je put Oštra Luka-Usorci i most Usorci-Trnava.

Vodostaji Une i Save u Kozarskoj Dubici su u porastu, u poslijepodnevnim časovima proglašene su vanredne mjere zaštite od poplava. Ugroženih objekata nema, ali je zbog bujičnih voda oštećen most na regionalnom putu Kozarska Dubica-Moštanica.

U mjestu Špilja kod Kozarske Dubice, na putnom pravcu za Kostajnicu, Una se izlila na magistralni put i trenutno se saobraća jednom kolovoznom trakom. Mještani su zabrinuti i nadaju se da voda neće ući u kuće.

Rijeka Јošavka izlila se iz korita i poplavila centralni dio opštine Јezero. Ugroženi su stambeni objekti i ambulanta. Ako se poplavni talas nastavi, u ovoj lokalnoj zajednici, proglasiće stanje elementarne nepogode.

Drina u Semberiji konstantno opada, a Sava i njene pritoke su u blagom porastu.

Cazinsko naselje Vilenjača od ranih jutarnjih sati odsječeno je od ostatka grada, budući da je, uslijed izlijevanja rijeke Horljave, u potpunosti prekinuta putna komunikacija prema ovom mjestu. Voda je preplavila i glavni i alternativni putni pravac, kao i jedan stambeni objekat, a šef Civilne zaštite Grada Cazina Said Mujić kaže da se tokom dana nastojao osposobiti treći putni pravac, koji iz naselja Donja Koprivna vodi prema Vilenjači.

"Trenutno je u potpunosti obustavljen saobraćaj na tom području. Cijeli dan radimo na čišćenju putnog pravca iz Donje Koprivne prema Vilenjači kako ne bismo dozvolili da građani ostanu izolirani, te smo u stalnoj komunikaciji s njima", kaže Mujić.

Pored rijeke Horljave, došlo je do izlijevanja skoro svih rijeka i vodotoka širom grada Cazina. Standardno su stradala naselja koja gravitiraju u pojasu rijeka Mutnica i Korana. Vodostaj Mutnice trenutno iznosi 250 cm i posljednjih sati stagnira.

"Voda je izašla iz korita i poplavila poljoprivredna zemljišta u naseljima Ćoralići, Pjanići, Mutnik, Tržac, Raštela i Šturlić. Najkritičnije je u Mutniku, gdje se voda izlila na tri mosta te je prelazak preko njih rizičan. Poplavljen je i jedan poslovni objekat u naselju Begove Kafane", rekao je Mujić.

On je istakao da su veće štete spriječili radovi koji su posljednjih godina provođeni na čišćenju vodotoka i korita navedenih rijeka, no istakao je bojazan da bi u narednim satima i danima problem mogle predstavljati nadolazeće vode iz područja Plitvičkih jezera, odnosno rijeke Korane.

Bihać večeras očekuje plimni val



Rijeka Una u Bihaću se izlila na nekoliko mjesta, ponajprije u naseljima Pritoka i Ripač gdje je poplavljeno nekoliko objekata. Vodostaj Une u centru grada trenutno iznosi 129 cm i ima tendenciju rasta. U Bihaću je registrovano i nekoliko klizišta koja su ugrozila putne komunikacije.

"Trenutno je najteže u Kulen Vakufu gdje posljednjih nekoliko sati vodostaj raste velikom brzinom. Riječ je o plimnom valu za kojeg očekujemo da će u večernjim satima stići u Bihać te bi mogao donijeti štete. Građanima koji žive blizu rijeke Une savjetujemo da iz svojih stambenih i poslovnih objekata, naročito podrumskih prostorija, izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene", kazali su za Klix.ba iz Civilne zaštite Grada Bihaća.

Nagli porast temperature nakon obilnih snježnih padavina u Bosanskoj Krupi je posljednjih nekoliko dana uzrokovao porast vodostaja Une i Krušnice. Od jučer vodostaji imaju tendenciju ubrzanog rasta, a za 24 sata Una je porasla za više od pola metra. Situacija je trenutno pod kontrolom, ali postoji bojazan od poplava zbog najavljenih kišnih padavina u narednim danima.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jutros u 8 sati je iznosio 272 cm, u 16 sati 283 cm, a odbrana od poplava je na 290 cm. Vodostaj rijeke Krušnice je na 351 cm, dok je u Otoci vodostaj Une na 292 cm. Svi vodostaji bilježe tendenciju rasta i zbog toga su ekipe na terenu, vreće se pune pijeskom i prave zaštitni bedemi, a u poslijepodnevnim satima održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite. Pijesak je pripremljen i vrše se mjere zaštite od prodora vode u stambene objekte u Kajtezima, Bukovskoj, Svetinji, Redžićima i Bihaćkoj ulici.

U Bosanskoj Krupi su se pojavila i dva nova klizišta, u naselju Vrletnica i na samom kraju ulice Prvomajska prema Perni, ali na sreću životi ljudi kao i njihovi domovi nisu ugroženi.

U Sanskom Mostu poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo naselje, Zdena, Šabića klanac i Stari Majdan. Vodostaj Sane u 16 sati iznosio je 397 cm i ima tendenciju rasta. Izlijevanja rijeka iz vodotoka zabilježena su i u Velikoj Kladuši i Bužimu, a za sada nema informacija o štetama.