Haley: SAD pripremio obavezujući nacrt rezolucije o primirju u Siriji

NEWYORK

Haley: SAD pripremio obavezujući nacrt rezolucije o primirju u Siriji

Piše: Fena

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim narodima (UN) Nikki Haley je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a izjavila kako je primirje u Siriji do sada bilo bezuspješno.

Istakla je kako je zbog toga SAD Vijeću sigurnosti UN-a uputio novi obavezujući nacrt rezolucije o primirju u toj zemlji.

"Primirje je do sada bilo bezuspješno i vrijeme je da se nešto učini. SAD ni u kojem slučaju neće dati prostora izgovorima. Pripremili smo jednostavan i obavezujući nacrt rezolucije o primirju u Siriji", rekla je Haley.

"Čim bude prihvaćen, istog momenta će stupiti na snagu u Istočnoj Guti i Damasku", kazala je Haley tokom sjednica na kojoj se raspravljalo o "neprovođenju primirja" u Siriji, prenosi TRT.

Upozorila je da će, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne uspije djelovati u Siriji, Washington biti spreman to uraditi, kao što je to učinio prošle godine udarom na zračnu bazu sirijske vlade zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem.

Optužila je Rusiju da ne ispunjava data obećanja po pitanju provođenja primirja u ratom pogođenoj Siriji.

Naglasila je na kraju kako se u Siriji i dalje nastavljaju izvoditi napadi na djecu i civile.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) je usvajanjem rezolucije 24. februara, zatražilo je proglašavanje humanitarnog primirja u Siriji, prvenstveno u Istočnoj Guti. Iako je zatraženo da se primirje počne implementirati bez odlaganja, tada nije precizirano kako će i kada ono početi.

Rusija je 27. februara saopćila kako će do humanitarne pauze dolaziti svaki dan između devet i 14 sati i da će to režim poštovati.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.