<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko je Mike Pompeo, novi šef State Departmenta

Direktor CIA-a Mike Pompeo razvio je osobnu hemiju s predsjednikom Donaldom Trumpom na svakodnevnim jutarnjim obavještajnim brifinzima, javno ga hvaleći i prihvaćajući njegove tvrdokorne stavove o nizu pitanja, od Irana do Sjeverne Koreje.

14. mart 2018, 12:00

Mnogi analitičari, međutim, vide potencijalno veliki problem u Pompeovoj navici da Trumpu govori samo ono što Trump želi čuti, posebno u jeku priprema za neočekivani summit s Kim Jong-unom.

Bivši republikanski kongresnik donijet će u novu ulogu prvog američkog diplomata mnogo pluseva - Trumpovo povjerenje, iskustvo rada u vladi i unutarnje poznavanje Kongresa i savezne birokracije.

Također, mnogi će strani državnici u Pompeu vidjeti mnogo vjerodostojnijeg predstavnika politike Bijele kuće, s obzirom na to da su Trump i Tillerson često bili u raskoraku.

Istodobno, javlja se i zabrinutost da će Pompeo i kao jastreb i Trumpov privrženik dodatno radikalizirati predsjednikove vanjskopolitičke stavove i otežati pristup umjerenim glasovima Ovalnom uredu te time zakomplicirati osjetljive diplomatske napore sa Sjevernom Korejom.

I dok su neki obavještajni časnici bili zadivljeni Pompeovom inteligencijom i njegovim zagovaranjem robusnijih tajnih operacija CIA-e, drugi će anonimno reći da je svoje brifinge s Trumpom koristio tako što mu je informacije prenosio selektivno, a ne objektivno i u cijelosti.

Pompeo je, na primjer, ublažavao otkrića obavještajne zajednice o ruskoj upletenosti u izbore 2016. i prenaglašavao iransku upletenost u bliskoistočne konflikte.

"Pompeo je najpolitičniji direktor CIA-e kojeg pamtim", rekao je američki dužnosnik zahtijevajući anonimnost.

Suprotno od Tillersona, bišeg naftaša koji nije imao nikakva iskustva u vladi kada ga je Trump odabrao za državnog tajnika, Pompeo poznaje politički Washington. Analitičari su jednoglasni u ocjeni da će se bivši kongresnik iz Kansasa bolje slagati s Kongresom i Bijelom kućom od Tillersona.

No i njega čeka težak posao da se nosi sa šefom koji ne mari mnogo za diplomaciju i ne libi se javno prepirati sa svojim diplomatima. Ili potkopavati na Twitteru njihove incijative, kao što je činio s Tillersonovim.

Jedan od njegovih najvećih izazova bit će stjecanje povjerenja State Departmenta uzdrmanog odlascima mnogih viših diplomata i ogorčenog najavljenim smanjenjem proračuna.

Ali nijedan ispit mu neće biti veći od onoga koji mu dolazi gotovo odmah - Sjeverne Koreje.

Kao direktor CIA-e Pompeo je zagovarao da se pomnije ispitaju moguće vojne opcije protiv Pjongjanga, što mu neće ići u prilog kao potencijalnom organizatoru summita Trump-Kim.

Trump je prošli tjedan pristao na taj sastanak, potpuno iznenadivši Tillersona koji o tome nije imao pojma. "Otkaz državnom tajniku nedugo prije takvog sastanka bez presedana nije pametan potez i pokazuje da Trump ne razmišlja i ne djeluje strateški", smatra Jon Wolfsthal, koji je bio član Nacionalnog vijeća sigurnosti u Obaminom mandatu.

"Pompeo će možda biti učinkovitiji u vođenju State Departmenta, ali nije spreman koordinirati regionalne i globalne politike koje su potrebne za uspješan summit s Kimom", naglasio je Wolfsthal.