Borba se nastavlja: Banjalučani danas rekli NE hidroelektranama na Vrbasu
Foto: Maja I. Dobrijević

Međunarodni dan akcije za rijeke

Borba se nastavlja: Banjalučani danas rekli NE hidroelektranama na Vrbasu

Piše: Maja I. Dobrijević

Povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke, Banjalučani su se danas okupili na obali rijeke Vrbas da iskažu svoj protest zbog planirane izgradnje hidroelektrana.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu rekao je da je ovo prva akcija koja ima za cilj zaštiti Vrbas od izgradnje hiroelektrana.

Ovo je jedna od prvih akcija za rijeku Vrbas, a organizatori najavljuju da se borba nastavlja.

Centar za životnu sredinu organizovao je danas okupljanje na obali rijeke Vrbas povodom obilježavanja Međunarodnog dana akcije za rijeke.

Okupljanje građana počelo je u 10:00 časova pored rijeke Vrbas, ispod dvorane Obilićevo/Mejdan.

"Cilj akcije je fotografisanje i slanje zajedničke poruke da nećemo dozvoliti izgradnju nove hidroelektrane na Vrbasu. Ovo će biti prilika da se okupimo, razmijenimo mišljenja i pokažemo koliko nas ima", poručili su organizatori.

Na ovaj dan se širom svijeta diže glas za zaštitu rijeka i slave se do sada postignuti uspjesi, uklanjanje brana i ponovno uspostavljanje riječnih tokova.

Slične akcije održane su i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine u gradovima u kojima su rijeke ugrožene. 

 


 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Naucno je dokazano da izgradnjom brana dolazi do degradacije kvaliteta vode uzvodno od brane a i znacajnog uticaja na zivi svijet posebno riblji zbog ispustanja hladne vode i promjene temperature vode nizvodno. Prakticno veca je steta za kvalitet vode nego sto proizvodnja elektricne energije donosi korist. Usput kada se posluje kao u sadasnjoj BiH ,tj uvozi elektricna energija, daje skoro besplatno energija Hrvatskoj koja koristi vodu iz jezera kod Duvna, Srbija na svim elektranama sliva Drine koristi potencijal besplatno u ime velikog prijateljsva sa bosanskim Srbima (!?) uz cinjenicu da cista voda postaje jedan od najvaznijih svjetskih resursa, zabranom brana treba koliko toliko ocuvati kvalitet voda u BiH.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.