<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mali kreativci počeli sa stvaranjem animiranih filmova

BANJALUKA

Počele radionice u okviru projekta „Moja okolina – moje stvaralaštvo“ Asocijacije za vizuelne umjetnosti „Fenix Art“

14. mart 2018, 12:00

U Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora Banjaluka juče je održana prva kreativna radionica u okviru projekta  “Moja okolina – moje stvaralaštvo“.

Radi se o projektu koji do kraja oktobra ove godine obuhvata radionice i produkciju kratkih dječijih animiranih filmova, koje stvaraju djeca sa posebnim potrebama uz pomoć svojih mentora. Projekat podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Asocijacija za vizuelne umjetnosti ''Fenix Art'' iz Banjaluke.

-  U projektu će učestvovati djeca koja su na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, djeca iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka i mališani iz udruženja „Down sy i mi“ – rekla je organizatorka projekta Dragana Protić.

Plan je da se nakon urađenih radionica naprave dva kratka dječija eksperimentalno - animirana fima, čiji će sadržaj biti baziran na idejama djece koja učestvuju u radionicama. Ovo je jedna od tzv. malih akcija u kulturi gdje se djeca uključuju u društvo kroz filmsko stvaralaštvo.

- Naše društvo  je ekonomski veoma loše pozicionirano, pa se takvi sadržaji sve slabije nude. Zbog ovakvog osiromašenja društva došlo je do potiskivanja i pojedinaca i grupa koji nisu u mogućnosti da sami učestvuju u kulturi. To je dodatno povećalo jaz između onih koji učestvuju i koji nisu u mogućnosti da učestvuju. Namjera nam da je uradimo i kratki dokumentarni film o sprovedenim aktivnostima, djeci, njihovim roditeljima, pedagozima i zdravstvenim radnicima koji su učesnici ovog projekta. Film će biti prilika da oni naglase ono što smatraju da je potrebno za njihovu djecu i njihovu instituciju u budućnosti, odnosno šta im je neophodno kako bi uticalo na poboljšanje kvaliteta života ovih kategorija. To je i glavni cilj ovog projekta –  kaže Protić Dragana.

Radionice predstavljaju rad sa materijalima za modelovanje pomoću kojih djeca rade na razvoju motorike ruku. Kroz rad na filmu bi postali kreativni stvaraoci. S obzirom na to da su filmovi sredstvo dostupno široj publici, ovim putem daje se mogućnost da se vidi njihovo kreativno izražavanje.

- Projektnim aktivnostima se direktno teži ka uključenosti pojedinaca – djece sa teškoćama u razvoju da dobiju svoje mjesto u društvu. Radionice su prilagođene njihovim mogućnostima, a rezultat su filmovi koji ostaju kao trajne vrijednosti koje jedan takav pojedinac može uz pomoć mentora da kreira – navodi Protić D.  

Poboljšanje kvaliteta života djece ranjivih kategorija kroz kulturno-umjetničke sadržaje je glavni cilj projekta. Putem radionica teži se poboljšanju razvoja motorike ruku kod djece s jedne strane i istovremeno se utiče na njihovo kreativno stvaralaštvo.

Kroz ovakve aktivnosti teži se ka podsticanju produkcije različitih vrsta radionica koja su korisna djeci u terapeutske svrhe i filmova putem kojih se izražavaju njihovi kreativni momenti. Na kraju, teži se ka produkcijama i radionicama filmova uopšte na ovim prostorima, a koje su gotovo zanemarene.