<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradonačelnik Londona je čitao zle tvitove, koji nisu nimalo zabavni

Svijet

"Kažem, ubijte gradonačelnika Londona i rešili ste se najmanje jednog teroriste"

14. mart 2018, 12:00

Gradonačelnik Londona Sadik Kan je, kao jedan od govornika, učestvovao na multimedija festivalu SouthbySouthwest (SXSW) u Ostinu u Teksasu. U održanom govoru pozvao je na strože regulacije korišćenja tehnologija, društvenih mreža i regulaciju govora mržnje na internetu. Kako bi poentirao, gospodin Kan je na konferenciji pročitao nekoliko tvitova punih mržnje i islamofobnih ispada koji su bili upućeni upravo njemu.

Kasnije je na Tviteru objavio video; Kan u njemu počinje s nekoliko zabavnih tvitova. Dok čita kako ga ljudi, recimo, upoređuju s golubom ili mu pišu da izgleda kao loš dublerHoseaMourinja, cela stvar još uvek deluje kao deo zabavnog i vrlo popularnog serijala Džimija Kimela u kojem poznate osobe u kameru čitaju zlobne komentare o sebi. No, Kan odjednom počinje da čita i poruke koje su duboko uznemirujuće, a u kojima ga vređaju zbog činjenice da je musliman.

'Želim da se Sadik Kan raznese', čita Kan.

Neko mu piše: "Kažem, ubijte gradonačelnika Londona i rešili ste se najmanje jednog teroriste"; ili "Muslimani nemaju dostojanstvo. Želim da se Sadik Kan raznese kao što to svi muslimani čine. Možda tada dobije svojih 12 devica"; ili pak: "Postoji jednostavno rešenje za terorizam. Deportirajte muslimane, počevši od jadnog sebe".

Na kraju objašnjava: "Ne čitam ovo da bih sebe prikazao žrtvom već kako bih izrazio zabrinutost zbog ovakvih ispada s kojima se suočavaju brojni mladići i devojke, pripadnici manjinskih grupa".

Kan dodaje da su devojčice i žene oterane sa ovih platformi, čime je obrnuta duga borba za jednakost polova.

"Platforme poput Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba su donele velike benefite društvu, ali i ozbiljne izazove. Već smo videli dokaze da se na pojedine izbore i referendume uticalo. Svedoci smo porasta ekstremističke propagande i onlajn zlostavljanja, mizoginije i religiozne mržnje. Lažnih vesti koje šire dezinformacije", rekao je Kan i dodao da teroristi i ekstremni desničari koriste ove platforme ne samo da bi inspirisali, nego da bi radikalizovali i isprali mozak ljudima. "Sve ovo nas deli, umesto da nas ujedinjuje".

Kan je istakao da na svima nama da se suočimo sa ovim problemom.

"Kompanije, vlade, političari i mediji i vi", poručio je Kan. "Hajde da radimo zajedno da stanemo na put mržnji", zaključio je Kan.