<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ministar o zdravstvu u HNK: J**e lud zbunjenog

Izjava

Zahtjevi svih sindikata zdravstva HNK za povećanje primanja teški su dodatnih pedeset miliona KM, a Vlada HNK ima dvanaest miliona, jedan je od zaključaka s konferencije za medije Gorana Opsenice, ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

16. mart 2018, 12:00

Opsenica je na početku šire pojasnio probleme zdravstvenog sektora, kazavši da je on preglomazan, a da su najodgovornija rukovodstva zdravstvenih institucija koja su akumulirala dug od sto miliona, a onda se počela utrkivati u podrškama nerealnim zahtjevima sindikata.

"Narodnim jezikom rečeno nalazimo se u situaciji u kojoj lud j**e zbunjenog, samo što ovaj put "lud" nije lud nego se samo takvim pravi, a tu prije svega mislim na organe rukovođenja zdravstvenih institucija. Njihova politička podobnost amnestira ih od bilo kakve odgovornosti. "Zbunjen", to su prije svega osnivači zdravstvenih institucija koji se nalaze u dugogodišnjoj hibernaciji", kazao je ministar Opsenica.

Kao dio problema u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona naveo je i odnos prema Zapadnohercegovačkom kantonu koji koristi zdravstvene institucije u HNK, a koji je nazvao susjednim, ali ne i prijateljskim kantonom. Naglašena je i potreba ujednačavanja prava pacijenata u svim kantonima.

"Osiguranik u Sarajevu, udaljen od osiguranika u Konjicu 42 kilometra, ima 2,1 puta veća prava", kazao je ministar poredeći izdvajanja pojedinih kantona za zdravstvo, opterećenost zavoda i sl.

"U kantonu koji vrvi privatnim poliklinikama i ordinacijama legalno rade samo dva doktora medicine, tj. isključivo privatno, dok su još tri doktora medicine zaposlena u javnim zdravstvenim ustanovama i imaju odobrenje za rad u okviru dopunske prakse. Sve ostalo su penzioneri kao nositelji djelatnosti, a u njima nacrno rade mnogi pa i oni čiji su sinovi stajali u prvim redovima prilikom protesta Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK" optužio je ministar.

Ministar Opsenica je kazao i kako prema Zakonu o radu ne postoji stavka posebnog kolektivnog ugovora kako traže doktori medicine i stomatologije, a u polemici s novinarima koji su kazali da je takva praksa u drugim kantonima on je kazao kako to treba pitati druge kantone.

"Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK, vezano za zahtjeve o povećanju primanja, je u pisanoj formi uputio svoju procjenu koja se odnosi samo na ljekare i ona je teška petnaest miliona KM na godišnjem nivou. Druga dva sindikata dostavila su svoju procjenu, a ona se odnosi na sve uposlenike u zdravstvu i iznosi pedeset miliona KM", kazao je Goran Opsenica.

Ministar je rekao kako je na pisanu najavu štrajka sindikata ljekara, zakazanog za 19. mart, reagovao kantonalni pravobranitelj upozorivši na nezakonitost štrajka, budući da je na snazi rješenje Općinskog suda Mostar o zabrani organiziranja štrajka, sve do okončanja drugostepenog postupka koji je u toku i donošenja konačne presude.

Procjenjuje se da je u zdravstvenom sektoru HNK 500 radnika viška, ali da među njima nema doktora medicine nego da je riječ o ostalim uposlenicima u zdravstvu.