<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ROVOVSKA BORBA U ŽELJEZNICAMA RS Traže se dobrovoljci za otkaz, nema dogovora o otpremnini

Željeznice

Sindikati Željeznica RS ne pristaju da otpremnine za radnike iznose manje od 250 evra po godini staža, ali u upravi tvrde da je ovaj zahtjev nerealan i nude znatno manje.

17. mart 2018, 12:00

– U nedostatku sredstava, ne možemo udovoljiti sindikalnim zahtjevima, pa će sredstva za tehnološki višak i otpremnine biti isplaćeni u skladu sa zakonom – poručio je generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović, pojasniviši da radnicima nude otpremnine u visini šest puta, plus još toliko kao nagradu za dobrovoljni odlazak.

Savanović kaže da je već objavljena anketa za dobrovoljni odlazak radnika iz ŽRS i da zainteresovanih ima, ali da će više informacija imati za desetak dana. Međutim, on je ocijenio da je realna bojazan sindikata da će se za dobrovoljni odlazak javiti radnici koji su neophodni ovoj kompaniji.

Tako je rovovska borba predstavnika radnika i Uprave Železnica RS zapela na jednom od ključnih pitanja bitnih za ispunjavanje uslova, koje su pred najvećeg gubitaša u RS postavili Svjetska banka i Vlada RS. Ipak, Savanović vjeruje da će ti uslovi biti ispunjeni i da će, ako se obezbijede sredstva za to, uz redovno penzionisanje i zadovoljavajući dobrovoljni odlazak, broj radnika u ŽRS do juna biti smanjen na 2.600, a do kraja godine na 2.500.

Uprava i sindikalne organizacije rade i na usaglašavanju pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u ovom preduzeću i u tome je, kako navode sindikalci, “ispoštovano oko 50 odsto njihovih primjedbi”.

Predstavnici radnika tvrde da se u smanjenju broja zaposlenih olako žrtvuju radna mesta od vitalne važnosti za željeznički saobraćaj, kao što su mašinovođe, skretničari, manevristi i otpravnici vozova, dok ljudi iz uprave i administracije ostaju pošteđeni. Savanović tvrdi da su te optužbe neutemeljene.

– U zajedničkim poslovima smanjeno 22 odsto radnih mjesta, u poslovima infrastrukture nijedno,  a u poslovima operacije svega sedam odsto. Do potpune informatizacije i modernizacije ŽRS potrebno je da su neka radna mesta popunjena kako bi se ispoštovali tehnološki procesi rada i zadovoljile zakonske odredbe – rekao je Savanović.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne delatnosti Zlatko Marin očekuje da će, do konačnog usvajanja, prijedlog pravilnika o sistematizaciji radnih mesta pretrpeti još mnoge izmene.

Dodao je takođe da predloženi pravilnik vodi više računa o strukturi radnika koji se smatraju prekobrojnim, ali da je u dosadašnjem procesu penzionisanja i smanjenja broja zaposlenih, već učinjena velika šteta na tom planu.

Naknade opet kasne

Mada su se pojedini radnici žalili da u ŽRS ponovo kasne plate, sindikalci su potvrdili da se plate isplaćuju redovno, ali da već dva meseca kasni isplata nakanda za topli obrok i prevoz. Kako je objavljeno na fejzbuk grupi “Gladni željezničari” iz uprave je radnicima rečeno da nema uslova za isplate ovih nakanda, jer nema uplata od “Mitala”, pa je i poslednja plata, koja im je stigla juče, sa zakašnjenen od nekoliko dana, isplaćena bez toplog obroka i prevoza.