<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Objavljeno da su Galijašević, Ćeranić, Lazanski prijetnja za bezbjednost u BiH, oni osuli po Mektiću

Desk

Portal Index.ba objavio je koje paravojne formacije, udruženja i pojedinci predstavljaju opasnost po bezbjednost BiH. Između ostalih na spisku pojedinaca koji predstavljaju prijetnju su i Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić i Miroslav Lazanski.

18. mart 2018, 12:00

Ministarstvo bezbjednosti BiH označilo je kao bezbjednosnu prijetnju po BiH Ravnogorski pokret, vojvodu Slavka Aleksića, ruski Moto-klub "Noćni vukovi", udruženja "RS - Čast otadžbine" iz Beograda, "Veterane Republike Srpske", kao i radikalne selefiste. Nakon ove informacije Dodikovi savjetnici za bezbjednost osuli su do sada najžešću paljbu po ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću.

Prof. Predrag Ćeranić, izjavio je da ministar bezbjednosti Mektić širi dezinformacije čime uznemirava javnost, te iznosi neosnovane i neargumentovane teze o tome da neko iz Republike Srpske šalje djecu na vojnu obuku u Rusiju i formira paravojne formacije.

"Mektić je eksponent nekih politika kojima nije interes stabilnost BiH i miran suživot njenih naroda. Politički je instrumentalizovao funkciju koju obavlja da bi se obračunavao sa neistomišljenicima, što će kad-tad doći na naplatu", rekao je Ćeranić.

On kaže da se ne može smatrati pouzdanim to što je jedan od portala objavio informaciju o bezbjednosnim prijetnjama po BiH, jer je riječ o dokumentu koji je pod oznakom tajnosti i dostavljen je Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost BiH.

"Međutim, ukoliko je ovo i tačno, postavlja se pitanje zar ima veće bezbjednosne prijetnje po BiH od Mektića", upitao je Ćeranić.

"Mektić mene neće ućutkati, niti Dževada Galijaševića i Miroslava Lazanskog, jer ukazujemo na bezbjednosne prijetnje kojima je izložena Republika Srpska i BiH", zaključio je Ćeranić.

 Dževad Galijašević izjavio je da organizacije u Republici Srpskoj za koje Ministarstvo bezbjednosti BiH i resorni ministar Dragan Mektić smatraju da su prijetnja po bezbjednost BiH nikada u svom djelovanju nikoga nisu ubile, niti bilo šta drugo uradile, te da su bezbjednosne strukture na nivou BiH najveća prijetnja po bezbjednost građana.

"Način na koji se suočavamo sa njihom izvještajima putem sarajevskim medija govori da tu nema bezbjednjaka i bezbjednosti. Najveća prijetnja po BiH su Mektić i direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica", zaključio je Galijašević.

I domaćin "Srbske časti" u Banjoj Luci i predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić, dobio je prostor na RTRS-u gdje je kazao da ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najveća prijetnja po bezbjednost BiH, jer neargumentovano govori o udruženjima iz Republike Srpske.

"Ukoliko je tačna informacija, koju je objavio jedan od portala, da su najveća prijetnja po bezbjednost BiH udruženja i pojedinci iz Republike Srpske, onda se može reći da je BiH sigurno najbezbjednije mjesto u svijetu", rekao je Vukotić.

On kaže da bi o svemu trebalo da raspravlja Narodna skupština Republike Srpske i da će sve učiniti da tako i bude.

Podsjetimo, Ministarstvo bezbjednosti BiH je na osnovu podataka koje je dobilo u posljednja dva mjeseca od bh. policijsko-obavještajnih agencija sačinilo informaciju o organizacijama, formacijama i pojedincima koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju po Bosnu i Hercegovinu. Ova informacija dostavljena je Komisiji za odbranu i sigurnost BiH, a na njihov zahtjev od prije mjesec i po.

Potvrdio je to u izjavi za Alternativnu televiziju ministar Dragan Mektić.

-To je tajni, povjerljivi dokument o kojem ja ne bih mogao ništa izlaziti u javnost. Ali bi mogao reći da smo obradili cijelu tu problematiku, da postoje određena saznanja i informacije o postojanju, da kažem radikalizovanih grupa koje u određenim segmentima zagovaraju i neku vrstu nasilja. U toj informaciji smo sve skupa dovoljno obrazložili da nadležna komisija i parlament o tome može kompetentno raspravljati, izjavio je Mektić za ATV.

Glavni i odgovorni urednik portala “Indeks.ba” Edina Latif izjavila je da je ovaj portal imao uvid u informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o prijetnjama po bezbjednost BiH, a da je njenu tajnost narušio ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

“On je narušio tajnost dokumenta za koji tvrde da je pod oznakom tajnosti. Ministar je prvi koji u kontinuitetu svojim izjavama u javnosti narušava tajnost mnogo čega. On izađe sa podacima koji su tajni. Što bi on imao pravo iznositi te podatke, a novinari ne bi”, rekla je Latifova.

Ona je naglasila da je ovdje riječ o klasičnoj zamjeni teza, “lovu na vještice”, odnosno da se bave time kako su novinari došli do informacije, a ne njenom suštinom.

Latifova je istakla da sve što je navela u tekstu “Koje paravojne formacije, udruženja i pojedinci predstavljaju opasnost po sigurnost BiH”, objavljenoj na portalu “Indeks.ba”, piše u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH za koju smatra da je urađena na osnovu pisanja medija, a ne na osnovu obavještajnih podataka.

“Informacija je klasičan diletantizam, napravljena laički. Novinari su više pisali nego što ona sadrži… Kao novinar koji se 20 godina bavim tim poslom, istraživanjem, mogu samo da zaključim da su mediji bili jedini izvor za ovu informaciju”, navela je Latifova.

Prema njenim riječima, to govori o tome koliko se ozbiljno pristupa problemu koji se zove bezbjednost u BiH.

“Zašto su u toj informaciji navedeni DŽevad Galijašević, Predrag Ćeranić, onda bi prema takvoj logici svi mi koji pišemo o toj temi mogli da se nađemo na tim listama”, navela je Latifova.