<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osamdeset stranica opozicije kao dokaz za pad Vlade RS: Stanje u fondovima alarmantno, dug zdravstva preko milijardu maraka!

Desk

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi danas da razmatraju interpelacije opozicije o stanju u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema te upravljanju javnim preduzećima u tom bh. entitetu.

20. mart 2018, 12:00

Interpelacije, u kojima se traži da se raspravlja o teškom stanju u tim sektorima, predali su u entitetski parlament još prošle godine.

U tekstu interpelacije o stanju u zdravstvu je 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, morala da odgovori u roku od 60 dana.


Opozicija će ponuditi osamdeset stranica dokaza zbog kojih bi, kako kažu, Vlada trebalo da padne. Dan pred dugo čekanu interpelaciju pokušaće da dokažu krivicu Vlade za loše stanje u zdravstvu, Fondu PIO i javnim preduzećima, a nakon toga ponudiće parlamentu da izglasa smjenu Željke Cvijanović.

Opozicionari tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović smatra da su interpelacije "klasično politikanstvo", ali da opozicija ima pravo da traži bilo šta, pa tako i izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Cvijanović je za banjalučku ATV navela da opozicija nikoga ne može da ubijedi u kredibilnost onoga što govori.

Interpelacije su na dnevnom redu nastavka redovne sjednice entitetskog parlamenta. Odmah po završetku te sjednice počet će i 24. redovna sjednica Narodne skupštine RS-a.

Na predloženom dnevnom redu novog zasjedanja su, između ostalog, izmjene i dopune zakona o osnovnom i visokom obrazovanju.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Prijedlog zakona o posebnom Registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.