<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vanredno stanje: Voda u Jasenovcu počela ulaziti u kuće

Hrvatska

Danas je u 11 sati doneseno Rješenje o uvođenju vanrednog stanja odbrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama na branjenom području 10, mali sliv Banovina. Na tom području je problem rijeka Odra, kojoj je izmjeren vodostaj +861 cm, s tendencijom daljnjeg rasta.

20. mart 2018, 12:00

 Na području Jasenovca danas se očekuje vrhunac vodenog vala. Vodostaj Save narastao je još jutros na 928 centimetara, a toliko je izmjereno i u podne. Već jutarnjim mjerenjem premašen je rekord iz 1970. godine kad je izmjereno 907 cm. 

Dizanje vodostaja rijeke Save zaprijetilo je kućama. Voda je već počela ulaziti u neke od njih, piše N1. Vodostaj rijeke na tom području mogao bi narasti za još 10-15 centimetara. Postojeći sistem može izdržati porast vodostaja do još ukupno 30 centimetara. Dodatni problem je nabujala Una koja se ulijeva u Savu. 
U mjestu Uštica voda je došla do dvorišta pedesetak kuća uz savski nasip. Voda se probila ispod nasipa. Većina mještana se pripremila pa su vreće pijeska zasad zaustavile Savu ispred kućnih pragova i voda im nije ušla u kuće. Stanovnici tog područja su u strahu da ju neće moći zaustaviti ukoliko vodostaj još naraste.