<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nezaposleni ekonomisti poručili: Ministre, obrati pažnju na upisnu politiku prnjavorske srednje škole!

Prnjavor

Umjesto da uskladi upisnu politiku sa potrebama tržišta grada Prnjavora, JU Centar srednjih škola „Ivo Andrić“ iz ovog grada ponovo planira da najveći broj učenika školuje za zanimanja za koja već sada nema dovoljna posla!

23. mart 2018, 12:00

 Na redakciji mail portala BUKA stiglo je „pismo“ potpisano sa „Nezaposleni ekonomisti grada Prnjavora“, u kojem je iznesena „zabrinutost upisnom politikom lokalne srednje škole“, koja, kako su naveli, najviše učenika sljedeće školske godine planira da upiše u smjerove čijih kadrova već sada ima najviše na lokalnom Birou. Tu su prije svih izdvojili zanimanja ekonomskih tehničara i trgovaca, za koja će biti formirana puna odjeljenja od naredne školske godine, a kojih već sada ima preko 130, odnosno 230 na Zavodu za zapošljavanje u ovom gradu. Upravo u Zavodu, portalu BUKA je precizirano da je tačan broj prijavljenih ekonomskih tehničara 139, a trgovaca 231.

U pismu se navodi, a što nam je kasnije potvrđeno i u samom Ministarstvu prosvjete i kulture RS, da je ministar Dane Malešević poslao 15. februara obavještenje svim školama, pozivajući se na zaključak Vlade RS od decembra 2017, da se „prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola uskladi sa potrebama tržišta rada jedinica lokalne samouprave i da se planira veći broj za upis učenika u zanimanja trećeg stepena“.

- Niti je planirani prijedlog JU Centar srednjih škola „Ivo Andrić“ Prnjavor usklađen sa potrebama tržišta rada grada Prnjavora, niti je planiran veći broj za upis učenika u zanimanja trećeg stepena, naprotiv – ističu „nezaposleni ekonomisti“.

Oni navode da ministar do 31. marta treba donijeti plan upisa za narednu školsku godinu te da ima mogućnost da neko područje rada ubaci ili izbaci,  bez obzira šta školski odbori i direktori škola predložili. Upravo bi ministar, dodaju u pismu, u pomenutoj prnjavorskoj školi trebao da reaguje jer se u područje rada „Ekonomija, pravo i trgovina“ planira upisati najveći broj učenika, njih 96.

„Iako na birou Prnjavor ima preko 130 ekonomskih tehničara, ove godine na taj smjer će se upisati 24 učenika. Toliko će biti upisano i trgovaca, iako ih preko 230 trenutno nema zaposlenje u našem gradu, što ogromna cifra imajući u vidu veličinu grada. Umjesto da se upisuje više učenika u smjerove gdje je manji broj osoba iz tog zanimanja na Zavodu za zapošljavanje, oni žele unesrećiti još jednu generaciju učenika, od kojih će, osim onih sa vezama, velika većina godinama sjediti kući ili raditi mimo struke, jer posla u ovom gradu za sve nas jednostavno nema“, napisali su u pomenutom pismu i dodali da je očito kako škola uopšte nije tražila konsultacije sa Zavodom za zapošljavanje, koji bi sigurno naveo, na osnovu svoje evidencije, neka druga zanimanja kao prioritetna.

Pored toga što škola nije uskladila upisnu politiku sa potrebama tržišta, ona je izignorisala i drugi dio obavještenja Ministarstva, vezan za povećanje upisanih učenika u zanimanja trećeg stepena.

„Osam je smjerova sa zanimanjima trećeg stepena i od njih za čak šest se planira upisati samo pola odjeljenja, dakle svega 12 učenika po smjeru. Sa druge strane, svih šest zanimanja četvrtog stepena imaće puna odjeljenja, dakle po 24 upisana učenika“, navodi se dalje, te dodaju da jedan od razloga zašto se forsira ekonomska grupa predmeta možda leži u činjenici što direktorica škole predaje upravo tu grupu predmeta.

Imajući u vidu da je moguće jedne godine ukinuti pojedina područja rada a potom ih vratiti sljedeće, a što ne bi dovelo do tehnološkog viška i otpuštanja radnika, a rasteretilo bi broj nezaposlenih u pojedinim zanimanjima, autori pisma su zamolili BUKU da zatraži odgovor od Ministarstva da li planira da prihvati ovakav prijedlog prnjavorske škole ili su voljni da pokažu odgovornost i odbiju takav plan.

Iako je BUKA posla vrlo konkretna pitanja Ministarstvu prosvjete, u kojima smo se raspitivali za pomenutu prnjavorsku školu, odgovor, krajnje tipičan za Ministastvo, bio je sve samo ne konkretan i nije dao odgovor apsolutno ni na jedno naše pitanje. Na čitavoj jednoj stranici ponuđene su nam samo rečenice sa opštim pojmovima, koje smo znali i ranije. 

O lošoj upisnoj politici prnjavorske škole ni riječi.

Pored toga, zanimljivo bi bilo vidjeti i stanje u drugim školama u Republici Srpskoj, koje godinama gomilaju kadar bez ikakve perspektive na tržištu rada.