<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Podnesena krivična prijava protiv načelnika Opštine Ravno zbog zločina nad životinjama

Ravno

Krivična prijava podnesena je “zbog krivičnog djela mučenja i ubijanja životinja (pasa) prema drugom stavu člana 318. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine".

23. mart 2018, 12:00

Nakon što su regionalni mediji prenijeliinformacije o stravičnom zločinu nad psima u Opštini Ravno, Društvo za zaštitu životinja Pomurja iz Slovenije podnijelo je krivičnu prijavu protiv načelnika Opštine Ravno Andrije Šimunovića i nepoznatih počinitelja ovlaštenih od strane Opštine Ravno.

Krivična prijava podnesena je “zbog krivičnog djela mučenja i ubijanja životinja (pasa) po drugom stavu člana 318. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, jer je osnovana sumnja da je Andrija Šimunović naredio uklanjanje pasa sa ulica Općine Ravno na način da se psi ubiju i nepoznatih počinitelja – ovlaštenih lica Općine Ravno, koji su izvršili njegova naređenja i pse pobili, što je protiv Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH”.

Uz prijavu su priloženi i dokazi - fotografije objavljene na internetu.

U prijavi se navodi Član 318. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine koji određuje kazneno djelo - mučenje i ubijanje životinja:

(1) Ko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boli, ili protupravno razara životinjska staništa u većoj mjeri ili na širem prostoru, ili protivno propisima ubija životinje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini radi opklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi, ili ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano uginuće većeg broja životinja ili životinje čija je vrsta posebno zaštićena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

“U Društvu za zaštitu životinja Pomurja (region u sjeverno istočnoj Sloveniji) svjesni smo problema prevelikog broja pasa lutalica, ali zbog strašnih vijesti i načina na koji oblast BiH rješava taj problem (uklanjanje pasa lutalica), najozbilnije osuđujemo i stvarno smo zabrinuti, jer postoje načini da se sa sterilizacijama/kastracijama pasa, može uspješno smanjiti broj pasa lutalica, kako smo to u Sloveniji već učinili", navodi se u prijavi.

Napominju da se problem pasa lutalica neće nikada moći riješiti ubijanjem pasa, jer će se uvijek rađati više pasa. "Pravi način smanjivanja njihovog broja je sa sterilizacijama/kastracijama, a ne na način kažnjenog dijela. To što se  proteklih dana desilo, da je oblast Općine Ravno odredila pse pobiti na „krvavi“ način, je protiv zakona BiH i protiv svih etičkih pravila, koji se primjenjuju u savremenom svijetu i zato je vrijedno svake osude etičke javnosti", stoji u prijavi.

Prijava je dostavljena na adrese više institucija - Tužilaštvo BiH, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije i druge.