<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

STANJE NA PUTEVIMA: Upozorenje vozačima zbog poledice širom BiH

OPREZ

Bosanskohercegovački automoto klub (BIHAMK) upozorava da je zbog niske temperature ovoga jutra moguću poledica, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

24. mart 2018, 12:00

Zaostalog snijega na kolovozu mjestimično ima na dionicama u višim predjelima. Izdvajaju putne pravce: Sarajevo-Rogatica-Višegrad, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Kupres-Šujica i Turbe-Banja Luka.

Na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica u mjestima Gašnica i Bistrica, zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila.

Na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje, zbog zaleđenog kolovoza i mjestimičnih sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. IZ BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog izvođenja radova na mostu Bojnik na dionici A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad, saobraćaj se na mjestu radova preusmjerava iz vozne u preticajnu traku.

Pojačan promet vozila tokom dana očekuje se na putevima prema ski centrima i zimskim izletištima.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-5
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.
Mrkonjić Grad-Ključ, zbog aktiviranog klizišta u mjestu Dragoraj, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
M-14.2
Resanovci-Drvar, zbog urušavanja potpornog zida, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
M-16
Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.
M-17
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-408 Drvar-Martin Brod, zbog većeg odrona u funkciji je jedna saobraćajna traka.
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-475a Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

KANTON SARAJEVO

-Zbog sanacionih radova u ulici Glođina (od spoja sa ulicom Ćemerlina do spoja sa ulicom Toromanova) i u dijelu ulice Ćemerlina (od broja 18 do stepeništa) obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova alternativni pravci su Toromanova-Sagrdžije i Ćemerlina-Kečina-Sagrdžije.
- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.
- Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale na raskrsnici ulica Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića i Put Mladih Muslimana, saobraća se usporeno.
- Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Alije Kučukalića, Nahorevska i Aleksandra Puškina.

MOSTAR

- Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća sa ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića, saopćeno je iz BIHAMK-a.