<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD: Protesti protiv oružja najveći od Vijetnamskog rata

PROTESTI

Niz demonstracija održanih u subotu širom Sjedinjenih Američkih Država u znak podrške borbi protiv oružja opisuju se kao najveći protest mladih od doba Vijetnamskog rata.

25. mart 2018, 12:00

Skupovi “Marš za naše živote“ poziv su na akciju od strane učenika koji su preživjeli prošlomjesečnu pucnjavu u školi na Floridi u kojoj je ubijeno 17 ljudi.

Na “Maršu za naše živote“ u Washingtonu masa je zakrčila Aveniju Pennsylvaniju. Desetine hiljada tinejdžera i njihovih pristalica bučnim odobravanjem pratili su obraćanja s bine onih koji su preživjeli pucnjavu na Floridi.

Jedna od njih, Delaney Tarr, potvrdila je da je ključni zahtjev učenika zakonsko ograničavanje upotrebe oružja i naglasila:

“Nastavićemo da se borimo za naše mrtve prijatelje.“

U Washingtonu se okupilo desetine hiljada ljudi, a veliki broj njih izašlo je i na ulice New Yorka, kao i na marševe u Bostonu, Chicagu, Houstonu, Mineapolisu i drugim gradovima. Više od 20.000 ljudi okupilo se u Parklandu blizu škole u kojoj je ubijeno 17 ljudi.