<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jedna od najvećih prevara u istoriji sporta: Kapiten sve priznao, reagovao i premijer Australije

kriket

Reprezentativci Australije u kriketu uhvaćeni su na meču protiv Južne Afrike u Cape Townu kako varaju i krše pravila, a zbog toga ovaj sport trenutno potresa i jedna od najvećih afera.

30. mart 2018, 12:00

Oni su brusnim papirićem prelazili preko loptice, čime su joj mijenjali svojstvo, zbog čega lopta ima drugačiju putanju, a nakon trodnevne istrage kapiten Steve Smith sve je priznao i rasplakao se na konferenciji za medije. Krivicu je također priznao i dokapiten David Warner, a obojica su zbog toga dobili zabranu igranja ovog sporta na godinu dana.

Oni su priznali da je varanje ranije isplanirano i da je sve bilo dogovoreno, a selektor Darren Lehmann, koji o ovome nije znao ništa, također je odstupio s pozicije. Možda i ključna stvar u otkrivanju Australaca bio je komentator na južnoafričkoj televiziji koji je prvi primijetio da australski igrači rade nešto čudno kada prime lopticu prije bacanja. 

Nakon toga, poručio je režiji da detaljnije snimaju kadrove prije bacanja loptice, a to je na kraju, ispostavilo se, bio glavni dokaz. Steve Smith, koji je rekao da nikada više neće biti kapiten Australije, plakao je na konferenciji za medije.

"Znam da ću zbog ovoga žaliti cijeli život. Užasno mi je žao, izvinjavam se svima zbog ovoga što smo napravili. Znam da su navijači i svi koji vole kriket ljuti, kao kapiten preuzimam svu odgovornost na sebe. Pogriješio sam, svi smo pogriješili. Nadam se da će nam ovo biti lekcija i da će nam navijači oprostiti", rekao je Smith. 

Ubrzo nakon što je skandal postao javan oglasio se i premijer Australije Malcolm Turnbull koji je žestoko kritikovao ovaj potez te će Ministarstvo sporta što je brže moguće razriješiti Smitha s pozicije kapitena. Plan je, bar za igrače, bio sasvim jasan. Cameron Bancroft je brusio lopticu, a kada je shvatio da ga kamere snimaju, papirić je pokušao sakriti u gaće. 

Sudije su mu u trenutku povjerovale, no veoma brzo snimak je izašao u javnost i bilo je kasno za bilo kakvu novu laž.

"Lagao sam, lagao sam za brusni papir, lagao sam za sve. Uspaničio sam se kada sam vidio da me snimaju kamere, slomljen sam jer znam koliko sam žestoko radio da bih došao u reprezentaciju i sada sam ostao bez toga. Žalit ću dok sam živ, izvinjavam se svima", rekao je Bancroft dok je selektor Darren Lehmann, iako ništa nije znao, iz moralnih razloga podnio ostavku.

"Razočarali smo puno ljudi, ovo što su moji momci napravili je velika glupost, ali ne mislim da su loši ljudi. Kažnjeni su i snosit će posljedice, ja s tim nemam ništa, ali sam odgovoran za njih i najpoštenije je da odem", rekao je on.