<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ANKETA BUKE: Pitali smo Banjalučane osjećaju li se sigurno u svom gradu

Banjaluka

Ovo su odgovori naših sugrađana

02. april 2018, 12:00

U petak naveče (30. 03.) zoljom je pogođena zgrada “Euroherca”, koja se nalazi na Istočnom tranzitu u Banjaluci. Pogođen je 9. sprat, a u eksploziji, na sreću, nije bilo povrijeđenih. Policija još uvijek traga za dvojicom napača.

U subotu, 17. marta, nestao je dvadesetjednogodišnji David Dragičević iz Banjaluke. Pronađen je sedam dana kasnije u rijeci Vrbas. Nakon saopštenja policije kako je Dragičević, prije nego što je pao u rijeku, opljačkao kuću u ulici Velibora Janjetovića, te da povrede na njemu ne ukazuju na krivično djelo, revoltirana porodica, prijatelji i brojni građani formirali su grupu „Pravda za Davida-Stop nekažnjenim ubistvima u Banjoj Luci".  Već sedam dana organizuju proteste, kako u Banjaluci, tako i u ostalim gradovima Republike Srpske. Ovaj slučaj je na površinu izbacio i sve one koje policija već decenijama nije riješila u ovom gradu.  Pomenimo samo slučaj Jovana Arbutine, koji je prije dvije godine smrtno stradao na pješačkom prelazu, pogibiju Nikole Đurovića avgusta 2011. godine u saobraćajnoj nesreći na raskrsnici na Rakovačkim barama, ubistvo Milana Vukelića, inženjera, u eksploziji autobombe u novembru 2007. godine u banjalučkom naselju Starčevica, te  pogibiju pet mladih Banjalučana, padobranaca, u stravičnoj avionskoj nesreći, u Zalužanima 2012. godine.

Zato smo pitali građane – da li se osjećate bezbjedno u Banjaluci?

Dijana Macić kaže da je svaki izlazak u grad postao lutrija.

 „Banjaluka je Divlji zapad. Ne smijete više ni ulicu preći na označenom prelazu, vozači su bahati, nekulturni i uopšte ne poštuju propise. I koliko je tih slučajeva riješeno? Pogotovo ako je umiješano dijete kakvog političara ili funkcionera? Prisjetite se samo slučaja Đurovića. Svi Banjalučani znaju da je u to upleten bivši ministar Stanislav Čađo, i šta se desilo? Ništa. Eto sada i slučaj sa Davidom, pa kako da se osjećam bezbjedno kada države i zakona nema“, kaže nam Macić.


Milan Dobrić smatra da je sve u ovoj zemlji korumpirano, pa tako i policija. 

Sigurnosti ovdje nema i svi koji kažu da je ima, lažu“, kaže Dobrić i dodajeČemu se uče ova djeca danas nego da budu kriminalci i političari. Vide oni dobro da ti prolaze najbolje, da imaju funkcije, da imaju dobra kola, da mogu i ubiti,  a neće u zatvor.  Samo bahato. I o čemu onda govoriti“. 

Ni Ani Raonić nije svejedno kada čuje šta se sve dešava. Kaže da se lično osjeća sigurnom, ali da je malo „promašila“ ta zolja mogla je pogoditi susjedne kuće. Ipak, uvjerena je da je ovo sporadičan slučaj i da će ga policija riješiti.

Konobar A.P. se tokom višegodišnjeg rada u ugostiteljskim objektima "nagledao svega i čuo je svašta". Pred njegovim očima su prije dva mjeseca istukli momka koji je samo pokušao da smiri tuču, a u istom periodu je djevojka dobila batine samo zato što je nekoga „pogledala“. O gotovo svakodnevnim tučama, prijetnjama, "povlačenju" noža, smatra da je suvišno i govoriti.  

Uglavnom uvijek iste ekipe prave probleme, ali i nakon prijave policiji, vidite ih u kafiću za par dana. To dovoljno govori koliko smo sigurni“, kaže naš sagovornik.

Sugrađani Milenko Knežević i Bojan Milić se na ulicama Banjaluke pak osjećaju bezbjedno. Knežević kaže da nikome ništa loše nije učinio i stoga misli da mu niko ne želi i neće učiniti nešto loše, dok Milić smatra da situacija u Banjaluci nije ništa drugačija i gora od one u Sarajevu, Mostaru ili Prijedoru.

Za napad zoljom, kao i za nesrećan slučaj sa Davidom, čuo sam preko medija i to policija mora riješiti. Pritisak građana je svakako potreban, ali mislim da ovu situciju pojedini mediji masovno eksploatišu, objavljuju se videa, tragične priče, sumanute vijesti i kompletna priča skreće sa pravog kolosjeka. 

Pa iako se osjećam dosta sigurno, volio bih da u gradu srećemo više patrola policije koji rade na bezbjednosti građana, a ne oko predsjednikove palate ili u nekom žbunu gdje čekaju vozača koji vozi 15 km preko ograničenja. Te patrole treba da budu saobraćajna policija koja rješava  gužve na raskrsnicama, koja kažnjava vozače koji divljaju i parkiraju vozila na trotoare i biciklističke staze“, kazao je za naš portal sugrađanin Bojan Milić.

Iako se mišljenja sugrađana poprilično razlikuju, svi su rekli nešto zajedničko - da policija definitivno treba savjesnije raditi svoj posao.